torsdag 26 mars 2009

Clintons på film

Nu är det inte längre bara George W. Bush som får huvudrollen i kritiska dokumentärer och kontroversiella biografiska filmskildringar. Paret Clinton går nu samma öde till mötes.

Hillary - the Movie

Häromdagen fick Högsta Domstolen en alldeles egen visning av "dokumentärfilmen" "Hillary- the movie", som producerades av den konservativa gruppen Citizens United i januari 2008 i syfte att kritisera Hillary Clinton, som beskrivs som Machiavellisk, förrädisk, slug och skoningslös. Och i ett avsnitt av filmen säger en av de mederkande: "Hillary is the closest thing we have in America to a European socialist."

Att filmen nu visas inför Högsta Domstolen, beror på inte på att de behöver bedöma huruvida filmen är partisk eller ej - utan på om den ska betraktas som en politisk reklam ad eller som en dokumentärfilm. För medan det sistnämnda uppbär full yttrandefrihet så regleras politisk reklam av vissa regler; bland annat att bidragsgivare måste identifieras och pengar från företag och fackföreningar förbjudas såvida de inte formar en politisk handlingskommitté och aktivt går ut och förklarar att de stöder en viss sida (dvs visar att de har en på förhand given åsikt). Åsikterna varierade:

En av Citizens Uniteds advokater sa:

"This documentary is the very definition of the robust, uninhibited debate . . . that the First Amendment is there to guarantee,"


The Federal Election Commission menade dock att "dokumentären" var funktionellt likställd med de slags kampanjer som kräver att bidragsgivare identifieras och som förbjuder företag och fackföreningar.

Högsta Domstolen väntas fatta beslut om frågan någon gång i juni. Här är trailern till "Hillary - the movie":Källa: McClatchy

The Special Relationship

Hillary är dock inte ensam om att hamna på film. Hennes make Bill Clinton kommer också att få sitt liv - eller i alla fall en del av det filmatiserat. Filmen kommer att heta "The Special Relationship" och handla om Bill Clintons förhållande med Vita Huset-praktikanten Monica Lewinsky när denne var president i slutet av 1990-talet. Fast vad filmen i ännu högre grad kommer att handla om är relationen mellan Bill Clinton och Tony Blair - varav den siste fick det svårt att hitta en fungerande arbetsrelation mellan de två pg a att Clinton var så distraherad av Lewinsky-affären.

Bill Clinton är tänkt att gestaltas av Dennis Quaid, medan Tony Blair ska spelas av Michael Sheen, som bilden visar.

Källa: Los Angeles Times

Inga kommentarer: