söndag 29 mars 2009

Kommer valet i New York att fälla Michael Steele?

Det uppkommande Kongressvalet i New York har beskrivits som ett referendum över president Obamas politik, men för Republikanernas del så kommer det i förmodligen i ännu högre utsträckning vara en sista chans för Michael Steele att visa att han klarar av jobbet som GOP:s nye ordförande, gör han det inte så tyder det mesta på att han inte blir långvarig på posten.

Steele har tagit sig an valet i New York med intentionen att stjäla en Kongressplats från Demokraterna. Och även om valet ännu inte är avgjort så tyder ingenting som syns i backspegeln på att han kommer att lyckas. En nylig opinionsundersökning visar att Republikanen James Tedisco för en månad sedan, den 26 februari ledde över sin Demokratiske rival Scott Murphy med 46 mot 34%. Den 12 mars ledde Tedisco fortfarande, men då bara med 45-41%. Och i den senaste undersökningen från den 26 mars så leder Scott Murphy med 47 mot Tediscos 43%. Det är rejäl omsvänging på bara en månads tid - och det i ett distrikt som är väldigt konservativt.

Steele har heller inte lyckats speciellt bra med att samla in pengar till partiet (Källa). I januari 2009 fick in 13,2 miljoner dollar (vilket var en 26% ökning sedan samma månad 2007), varefter Steele tog över ordförandeposten den 30 januari, så sjönk siffran därefter och för februari fick partiet bara in 5,1 miljoner (vilket var en 29% minskning sedan samma månad 2007).

Därtill kan läggas hans olika kommentarer som inte gått hem hos partibasen, alltifrån förhastad kritik mot Rush Limbaugh, till ett pro-abortuttalande. Gällande kritiken mot Limabugh, så förklarar Steele i en intervju att provokationen mot Limbaugh var planerad för att se från vilka håll han skulle få mest kritik, för att avgöra vilka som verkligen stod bakom honom och inte. Det är förstås frågan om den idén verkligen var så bra. Om James Tedisco förlorar i New York, så kommer den förlusten i kombination med hans uttalande om Limbaugh att få ännu fler partimedlemmar att höja röster mot honom, och mer än en kommer förmodligen kräva hans avgång.

Se även tidigare inlägg:

Kongressvalet i New York 20090328

Floridas GOP-chef till Steeles försvar 20090313

Michael Steele kritiseras för pro-abort-uttalande 20090313

Inga kommentarer: