tisdag 31 mars 2009

Amerikaner övertygade om att Obama blir en bra representant

SVD skriver här om en undersökning gjord av CNN som visar att fler än åtta av tio amerikaner tror att Barack Obama kommer att representera dem väl ute i världen. Sju av tio amerikaner tror också att president Obama också respekteras av andra världsledare - något som står i skarp kontrast till vad amerikanerna ansåg om president Bush, där bara 49% vid hans makttillträde 2001 trodde att utländska makthavare skulle känna tillit till honom.

Det finns ingen anledning att betvivla de siffrorna - däremot finns det goda skäl att betvivla amerikanarnas bedömning av utländska ledare. Bush var nämligen populär i mängder av länder, om än inte i Västeuropa. Något som kan läsas mer om i de tidigare inläggen här nedan. Vad jag däremot här tänkte påminna om var dock att Bush tog sin europeiska impopularitet på ett ganska skönt sätt. När han talade inför EU i Bryssel 2005, så inledde han med att förklara att en annan amerikan, Benjamin Franklin, hade kommit till Europa 200 år tidigare, och då mottagits med största fascination. Bush berättade vidare att en samtida författare till Franklin skrev att dennes rykte var större än Newtons och Voltaires, och det inte fanns en bonde eller en medborgare som inte betraktade honom som en vän till mänskligheten. Varpå Bush sedan tittade upp på publiken och sa med sin typiskt avväpnande humor: "I was hoping for a similar reception."

Den sortens skämt lär Obama inte behöva dra - däremot kommer Obama förmodligen inte heller att vara lika rolig :)

Se även tidigare inlägg:

Franklin D Roosevelts arvtagare - Obama och Bush 20090210

Obama och Bush i svensk media 20090121

Australiensare försvarar Bushs politik i Asien 20081113

2 kommentarer:

el malo sa...

Mest skitsnack. USA har 303 miljoner menniskor och man kan fa vilka resultat man vill med en liten poll. Hussein Obama ar numera kend som en lognare och marxist som vill forstora USA. Aven EU sade att Hussein's stimulansplan ar "A road to hell". Killen ar vidrig nar man studerar honom nermare.

Anonym sa...

De flesta amerikaner förstår inte vad som pågår. I stället för att först lösa krisen och sedan genomföra sociala reformer, använder Obama krisen för omvälvande reformer och försätter USA i konkurs.
Amerikanerna är så rädda att ett halmstrå är det enda de kan gripa.