torsdag 12 mars 2009

Illinois kongressval

I Illinois pågår för fullt ett Kongressval. Valet handlar om vem som ska efterträda Obamas stabchef Rahm Emanuel i Kongressen. Det är ett val som av uppenbara orsaker hamnat i skuggan av skandalerna kring guvernör Blagojevich och den av honom tillsatte senatorn Roland Burris.

Inte mycket tyder heller på att någon Republikan skulle ha några större chanser att övervinna Demokraternas kandidat i det väldigt blåa distriktet. Likväl är kongressvalet intressant. När Rahm Emanuel den 6 november 2008 pålyste att han tänkte lämna Kongressen för att istället ansluta sig till Barack Obamas team, så dök det upp hela 23 kandidater som anmälde sitt intresse om att konkurrera om Rhambos efterlämnade kongressplats. Bland dessa 23 fanns en brottare vid namn Jon Stewart, en arbetsadvokat och affärsman som backades upp av racerförare, och en Demokratisk delstatsrepresentant vid namn John Fritchey, som försökte locka Chicagos senapsälskande befolkning med följande slogan: “John Fritchey’s So Honest He Admits to Putting KETCHUP on His Hot Dogs—And We Need MORE of That in Washington.”

Han förlorade dock, och Demokraternas vinnare i primärvalet blev Michael Quigley som kommer att få tampas med Republikanernas vinnare Rosanna Pulido den 7 april, när Illinois 5:e kongressdistrikt håller sitt specialval 2009 för att utse efterträdare till Rahm Emanuel.

Primärvalet var dock inte av något stort intresse för distriktets innevånare, med bara 17% av de röstberättigades delaktighet. Vi får se om huvudvalet den 7 april drar större intresse - och om Republikanerna har någon chans att ta en extra plats i Kongressen.


Källa: The Economist

Inga kommentarer: