söndag 10 maj 2009

Jim Jones och John McCain på This Week

George Stephanopoulos intervjuar i veckans "This Week" Obamas nationella säkerhetsrådgivare James "Jim" Jones, och John McCain som talar om de utrikespolitiska utmaningar USA står inför.

Jim Jones inleder och talar här om situationen i Afghanistan och Pakistan - där Afghanistans president Hamid Karzai sagt att USA:s missilattacker som slår mot civila måste upphöra. Jones förklarar dock att USA inte kan slåss med en hand bakbunden, samtidigt som det förstås är viktigt att inte skada civila. Men vad som gör saken svår är att talibanerna använder civila som sköldar. Vad de amerikanska befälen måste göra är att förstå de komplexa situationerna när de fattar sina beslut.

Jones får också kommentera Dick Cheneys senaste mediaturné där denne förklarat att Obamas beslut i fråga om Guantanamo gör nationen osäkrare. Jones säger att det rådde debatt om Guantanamo även inom Bush-administrationen och att Obama ärvde en situation med Guantanamo som inte var acceptabel. Jones säger sen att han inte tror att Obamas beslut gör risken större för en ny attack.

Jones säger också om Obamas önskan att tillåta homosexuella att tjäna öppet i militären att möjligheten att utfärda en exekutiv order, som ger möjlighet för processen att komma igång, är upp till presidenten själv. Det är dock ingen snabblöst fråga, utan en mycket komplicerad sådan där alla argument från alla sidor måste höras. Många inom militären motsätter sig att homosexuella öppet tjänar, eftersom det undergräver moralen - menar dessa. Jones kommenterar den saken med att säga att frågan är komplicerad, men att militärens disciplin beror på reglerna för uppförande för alla soldater.

Slutligen kommenterar Jones Benjamin Netanyahus kommande USA-besök. Stephanopoulos ber Jones om en kommentar på ett utlåtande från denne som cirkulerat i israelisk press, där Jones förklarat att Obama-administrationen tänker övertyga Israel om att kompromissa gällande Palestinafrågan. Jones förklarar att Obama-administrationen ska använda alla verktyg för att se till att det inte kompromissas om Israels säkerhet, och att frågan om palestinskt självstyre också är viktig - och att framsteg i dessa frågor kan nås genom amerikanskt ledarskap. Han förklarar också att även om Netanyahu personligen ännu inte sagt att han är för en tvåstatslösning, så har förra regeringen likväl sagt så (underförstått hoppas han därför att Netanyahu ska stå fast vid förra regerings utgångspunkt). Han säger också att han förstår Israels oro över Iran, men att det hotet kan mildras genom att te x arbeta för en tvåstatslösning.

John McCain intervjuas därefter här, och får kommentera några av Jim Jones ståndpunkter. McCain får frågan om Obama bör ge Netanyahu beskedet om att saker och ting måste börja med en tvåstatslösning, varpå McCain säger att det varit tidigare israeliska administrationers position - och USA bör driva hela fredsprocessen framåt, men inte säker på att tiden är rätt för USA att diktera för Israels nya regering dess politik.

Han kommenterar också situationen med Guantanamo - där McCain håller med president Obama om att basen bör stängas, och där båda motsätter sig förhörsteknikerna. McCain menade dock att Obama gjorde felet att första dagen på jobbet pålysa att Guantanamo skulle stängas inom ett år, utan ha någon plan redo för hur detta skulle göras. Och att Obama-administrationen nu återfaller till förslag som de initialt förkastade, som te x militärkommissionerna. Genom att göra det så förklarade han bara att basen skulle stängas utan att ta itu med dem många frågor som andra, som te x McCain själv (som också ville stänga basen) brottats med i flera år. Att Obama gjort på det sätter är vad som nu gjort att motståndet mot hans policy också växt sig så stort - när delstatsrepresentanter och lokala communitys blir rädda för att problemen (fångarna) ska dumpas ner i deras närområde.

Gällande Don´t ask don´t tell-policyn i militären, så förklarar McCain precis som Jones att han gärna ser en bred diskussion om saken, och att han utifrån en sådan diskussion där ledarna för militären gett sin syn, sedan skulle fälla sitt omdöme. Han säger dock vidare att militären som den är nu, fungerar väldigt bra. Och han tycker också, medveten om att alla inte håller med honom, att Don´t ask don´t tell policyn fungerat väldigt bra.

McCain får också frågan om hans parti - Republikanerna - är en utrotningshtoad art, en fråga som tidningen TIME ställt. McCain svarade att han inte var beredd att gå så långt, och förklarar att politiken går i cykler, när partier går upp och sedan ner. Med det sagt, fortsätter han, så måste Republikanerna göra ett mycket bättre jobb för att nå ut med sitt budskap, vinna nya anhängare, och få människor som inte kan identifiera sig med Republikanerna att förstå dem. McCain ombeds också kommentera Dick Cheneys radiouttalande om att det vore ett misstag av Republikanerna att låta sig moderniseras, och förklarar att Dick Cheneys uttalande, och förståelsen av det, beror på hur man leker med orden: McCain vill heller inte "modernisera" partiet, i den innebörd att byta ut dess grundläggande filosofi, som är lika bra idag som i det förgångna. Tidigare administration övergav dock några av de grundläggande principerna genom att inte kontrollera utgifterna, vilket är en orsak till att de förlorat ett antal val. Han säger vidare att han själv kanske inte heller gjorde ett tillräckligt bra jobb i det avseendet. Däremot måste Republikanerna anpassa sig till det tjugoförsta århundradets sätt att kommunicera, men det innebär inte samma sak som att överge partiets principer. Han säger vidare att han anser att USA är ett mitten-högerland, och att Republikanerna är ett mitten-högerparti. Han anser också att partiet dock måste släppa in alla dem som delar partiets grundfilosofi även om de inte håller med i alla specifika åsikter. McCain säger i det avseendet att han te x inte håller med sin dotter Meghan i alla specifika frågor, men fortfarande älskar henne och respekterar henne och tror att det finns en plats för henne i det Republikanska partiet - det Republikanska "tältet" måste breddas samtidigt som det står kvar på sina fundamentala principer.

Två mycket sevärda intervjuer. Och McCains syn på partiet är en mycket sund sådan, som förhoppningsvis kommer att utgå som segrare inom partiet.

Se även tidigare inlägg:

Gay-frågorna uppmärksammas ytterligare 20090509

Netanyahus kommande besök i Vita Huset 20090508

Inga kommentarer: