söndag 10 maj 2009

Obama ska tala till muslimvärlden från Egypten

Den fjärde juni avser Obama att hålla ett stort tal till muslimvärlden från Egypten. Obama-administrationen förklarade att hans tal i Turkiet, som också berörde islam, inte var det stora tal han tänkt leverera om relationen mellan USA och islam. Det ska istället göras i Egypten - vars viktiga roll i islams historia är odiskutabel. Dess regering stöder också USA i kampen mot terrorismen - samtidigt som landet också är hemvist för stora delar av den moderna islamismen, med det Muslimska brödraskapet, och efterkommande skapelser som Hamas, varav den förstnämnda organisationen utgör en stark kraft i landet.

Förmodligen kommer Obamas tal att tilltala européer - som kommer att se hans tal som en stark kontrast till president Bush (som dock också var en mycket stark förespråkare av vänskapliga relationer med islam, vilket det dock sällan rapporterades om) - förhoppningsvis kan hans tal också stärka moderata muslimer. Däremot lär han inte vinna några rekryter bland islamisterna. Det Muslimska brödraskapets vice-ledare Mohamed Habib sa om Obamas uppkommande tal att det, och hans utsträckta hand till länder som Syrien och Iran bara var ett sätt att stärka den amerikanska supermaktens pro-israeliska agenda. Habib sa:

"The U.S. administration is trying to use each of these countries individually to serve the American agenda and American interests, in addition to securing, promoting, protecting and guaranteeing the superiority of the Zionist entity (Israel),"

Jag själv anser att Obama spelar leken bra. Att han tydligt visar att USA inte är i krig mot islam, men lika tydligt visar att man inte hyser någon tolerans alls för talibanerna eller dess teologi - är en bra kombination. Europa gör inte alls det sistnämnda på samma tydliga sätt. Samtidigt har såväl Demokrater som Republikaner undvikit frågan om islams specifika roll i terroristerna ideologi - en diskussion som onekligen också behövs. Men en diskussion som givetvis inte bör drivas av en president, eftersom det skulle göra relationen även med den moderata muslimvärlden mycket svår.

Källor: Wall Street Journal, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Obama i Turkiet 20090407

Obama och muslimvärlden 20090403

Obamas meddelande till Iran 20090320

Obama till muslimvärlden: Amerikaner är inte era fiender 20090127

Inga kommentarer: