fredag 6 november 2009

Islamisterna i Somalia tvingar befolkningen att beskåda avrättningar

Islamisternas illdåd i Somalia fortgår. I slutet av oktober tvingades hundratals människor bevittna avrättningen av två personer som anklagades för att vara spioner. Islamist-milisen al-Shabab åkte omkring med högtalare och krävde att folket i staden Merka skulle bevittna avrättningen, och stängde ner skolor för att barn skulle kunna se på när männen arkebuserades.

Att tvinga barn att beskåda avrättningar tillhör några av vanligheterna i Somalia, där islamist-milisen försöker värva och hjärntvätta barn att satsa på de viktiga sakerna i livet, som att försvara nationen och sprida den våldsamma islamistiska tron. Nyligen organiserade islamisterna en tävling för barn i staden Kismayo i södra Somalia där priserna var AK-47:or, handgranater och anti-tankminor.

I Merka stenades också nyligen en 33-årig man till döds som straff för äktenskapsbrott - ett brott han erkänt inför en islamisk domstol. 300 människor beskådade avrättningen.

"He was screaming and blood was pouring from his head during the stoning. After seven minutes he stopped moving,"
sa ett vittne till BBC.

Kvinnans liv kommer att sparas till dess hon fött sitt barn, varefter hon troligtvis också kommer att stenas till döds, och barnet ges till släktingar för att omhändertas.

Situationen i Somalia har många likheter med situationen i Afghanistan innan USA störtade talibanerna hösten 2001. Och precis som under talibanernas styre i Afghanistan, så lever folket i Somalia - och i synnerhet kvinnor - under fruktansvärda förhållanden. Förhållanden omvärlden inte bör ignorera, och än mindre indirekt försvara genom att inte konfrontera den militanta islamism som driver grupper som al-Shabab.

Al Shababs ageranden i Somalia gör det svårt att inte instämma i den amerikanska konservativa opinionsbildaren Ann Coulters ord strax efter att kriget mot terrorismen tog sin början:

"We should invade their countries, kill their leaders and convert them to Christianity."


Jag instämmer inte nödvändigtvis ordagrant i det påståendet - men andemeningen har en lika viktig poäng att förmedla som Rudyard Kiplings "den vite mannens börda": Alla civilisationer, kulturer och religioner är inte lika mycket värda. Och islamiststyret i Somalia tillhör några av de mest värdelösa.

Källor: BBC, BBC

Se även tidigare inlägg:

Rick Santorum om islams idékrig 20091106

Biofilm att rekommendera: Soraya M 20091026

Kristendomen utrotningshotad i Somalia 20091024

Inga kommentarer: