torsdag 5 november 2009

Nancy Pelosi planerar slutomröstning

Representanthusets taleskvinna Nancy Pelosi planerar att låta Representanthuset rösta igenom sitt förslag om sjukvårdsreform på 1,05 biljoner dollar, den 7 november. Ett godkännande kräver 218 röster - vilket det inte varit säkert att hon skulle kunnat uppbåda efter att konservativa sk Blue-Dog-Demokrater hyst en del betänkligheter.

Den 3 november gjordes dock ett tillägg till förslaget för att försäkra om att pengar inte används för att finansiera aborter eller illegala invandrare. President Obama kommer också imorgon personligen att besöka Capitol Hill för att träffa Demokraterna i Representanthuset i förhoppning om att nå de 218 rösterna. Inga av Representanthusets Republikaner kommer att rösta för förslaget - men Demokraterna innehar 258 av Husets 435 platser, vilket gör att Pelosi har råd att förlora även en hel del Demokratiska röster och ändå få igenom förslaget.

För Senatens Demokratiske majoritetsledare Harry Reid ser situationen dock svårare ut. Den enda Republikan att rösta för var Olympia Snowe från Maine, som nu dock backat eftersom det förslag Reid snickrat ihop innehåller en regeringsdriven försäkringsplan - något hon motsätter sig. Reid har också förklarat att arbetet i Senaten kan komma att dra in på nästa år. Ett godkännande i Representanthuset den 7 november, skulle dock i alla fall kanske kunna ge Reid åtminstone lite moraliskt stöd i sina egna försök att övertyga Senaten om saken.

Källa: Bloomberg

Se även tidigare inlägg:

Reid indikerar att sjukreformen kanske blir klar först nästa år 20091104

Inga kommentarer: