onsdag 11 augusti 2010

Bara bistånd till Afghanistan: Därför fungerar det inte

Detta är egentligen en blogg om amerikansk politik, men eftersom Afghanistan är ett område där USA är i högsta grad involverade, så tänker jag göra ett undantag och bemöta ett vanligt argument från den svenska vänstern angående kriget: Att krig inte hjälper utan bara skapar hat, och att bistånd är vägen framåt.

Det mest uppenbara felet med argumentet är ju att det krävs soldater för att se till att biståndet kommer fram till rätt personer (80 % av det amerikanska biståndet går bort i korruption och dylikt - tror inte siffran är lägre för Sverige).

Men vidare så finns det ett ännu större fel: Islamismen har redan fäste. Därför faller argumentet

Tänk er Tyskland på 1930-talet. Hade bistånd varit bättre än krig, för att bekämpa nazismen? Fram till det att Hitler tog makten hade svaret varit Ja. Men tror ni att om man gett Tyskland bistånd på 1940-talet, att det hade kunnat stoppa Nazismen? Givetvis inte. Hade man gett Tyskland några pengar så hade de garanterat gått till krigföringen mot de allierade (och de hade definitivt inte gått till några utsatta grupper, typ judar).

Bistånd till Tyskland under 1920-talet hade möjligen kunnat förebygga så att Hitler aldrig fått makten, men när han väl hade den så hade man inget annat val än att bekämpa nazismen med militära medel.

Den som är beläst inom historia vet ju att USA faktiskt hjälpte Afghanistan besegra Sovjet under 1980-talet. Dessvärre övergavs regionen alldeles för snabbt vilket ledde till att Talibanerna kunde ta över. Hade man gett Afghanistan bistånd efter kriget mot Sovjet så hade Talibanerna kanske aldrig tagit över. Men när de väl gjort det så var det för sent.

Att ge bistånd sen de väl tagit makten vore naivt. Ger man dem pengar så går det bara till krigföringen mot västmakterna (och de kommer definitivt inte att gå till några utsatta grupper, typ kvinnor).

Nu kanske någon invänder att Talibanerna besegrats, och att man därför borde befinna sig i det stadiet där man bör börja ge bistånd. Visserligen har talibanregimen fallit, men islamismen lever kvar. Och striderna pågår. Så länge det pågår stridigheter är "endast bistånd" uteslutet som lösning. Visst ska man försöka ge bistånd till de områden man kontrollerar, men att tro att Afghanistan kan klara sig utan soldater är befängt.

Bistånd hindrade nazismen från att återhämta sig i Tyskland. Den första tiden efter kriget tänkte faktiskt de allierade förvandla Tyskland till ett jordbruksland som skulle förbjudas att ha tyngre industrier och militär som straff för Andra Världskriget. Snart ändrade man sig dock och Tyskland fick stora mängder bistånd, vilket säkerligen bidrog till att nazismen aldrig återkom. När man väl har besegrat fienden kan man på allvar börja satsa på humanitära insatser, eftersom mattransporterna inte längre riskerar att rånas av terrorister.

Så hur ska vi nu besegra Al-Qaida? Framförallt så måste vi sluta upp bakom kriget mot terrorismen. Den fruktansvärda splittring orsakad av förvirrade vänsterjournalister måste få ett slut.

Ett enat väst kan inte besegras. Västvärlden kommer aldrig besegras utifrån, den kan bara bli urgröpt inifrån av krafter som av någon anledning vill se dess undergång.

Vi måste förstå att Al-Qaida hänger med i utvecklingen. De läser vad vi skriver, de lyssnar på våra radiokanaler. De ser vår TV. Och utifrån vad de läser, hör och ser bedömer de huruvida de kan vinna. En västvärld som enats emot dem är deras värsta mardröm, ty en sådan har aldrig kunnat besegras. Det var enigheten mot Hitler och för demokratin som ledde till Nazitysklands slutgiltiga fall. Flera terrorbombningar av London utfördes, men för varje bombning så blev bara moralen och uppslutningen starkare. Denna obevekliga moral och patriotism fick slutligen Nazityskland att ge upp hoppet om att kunna ockupera Storbritannien, och den prestigeförlust det medförde blev början på slutet för Tredje riket.

Egentligen handlar det nog om att det är USA. Vänstern är, kort sagt, besatt av att vara emot USA vad de än gör. Men hoppar man i säng med talibanerna så får man ju räkna med vissa sjukdomar.

Ärligt talat tror jag inte att vänstern sympatiserar med islamister. Precis som vänstern på 1950-talet inte sympatiserade med kommunisterna; de visste bara inte hur man skulle bekämpa dem. Vänstern var inte kommunister utan, som en framträdande amerikansk konservativa kallade dem, "bara väldigt dåliga anti-kommunister". Likadant så är vänstern idag inte islamister - de är bara väldigt dåliga anti-islamister!

Jag förstår att vissa människor inte kan tänka sig att vara för USA. Detta på grund av att USA står för individuell frihet, kapitalism och entreprenörskap. Jag tänker inte i detta inlägg gå igenom alla skälen till att USA är värt att stödja. Jag vill bara be dessa människor att, om de nu inte kan vara för USA, iallafall vara emot talibanerna. Jag vill bara be er att hata talibanerna lite mer än ni hatar amerikanerna. Och inse att alla medel måste användas för att stoppa dessa blodtörstiga extremister från att återta makten.

Även trupper under amerikansk flagg.

John Gustavsson

Se även tidigare inlägg:

De Rödgröna kräver att USA lämnar sina militärbaser 20100526

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Otroligt tydligt och bra :)