fredag 20 augusti 2010

Israels reaktion på Irans nystartade kärnkraftverk

Trots FN:s och USA:s sanktioner så har Iran med rysk hjälp laddat sitt kärnkraftverk i Bushehr med uran - vilket kommer att bli landets första fungerande kärnkraftverk.
Ryssland som hjälpt Iran slutföra bygget av kärnkraftverket har förklarat att de tänker kontrollera verksamheten, och att bygget är nödvändigt för att övertyga Iran om att samarbeta med det internationella samfundet och inte utveckla en atombomb.

Risken för att Iran med hjälp av Bushehr ska kunna utveckla en atombomb är liten, eftersom plutonium-avfallet kommer att hanteras av Ryssland. De stora riskerna är dock om Iran får igång sina projekt att starta 10 nya uran-anrikningsanläggninar.

Men USA håller inte med Ryssland i dess stöd till Bushehr - och inte Israel heller, vars möjligheter dock är mycket begränsade. Här intervjuas Dan Gillerman, fd Israel-ambassadör i FN, som berättar om hur Iran också testskjuter en ny missil.Problemet med Iran är att man inte kan koppla bort det ena från det andra. Även om kärnkraftverket i Bushehr står under rysk kontroll och i sig inte utgör något hot, så utgör det ett steg på vägen, och är en bit av ett pussel vars bild blir allt tydligare: Irans hätska anti-västerländska och anti-israeliska retorik i kombination med dess många missiltester, dess uppbyggda militära beredskap, och dess planer på en mängd kärnkraftverk gömda i grottor etc bådar inte gott. Att tro att Iran inte vill ha ett atomvapen är naivt - och det ryska agerandet är naivitet kombinerat med ett godtyckligt egenintresse. Vad detta visar är förstås också att sanktioner inte fungerar.

Iran bör anfallas - något som egentligen stått klart i flera år. Ju förr ett anfall sker desto bättre. Ju längre man väntar desto högre kommer priset nämligen att bli - lyckas Iran däremot bygga en atombomb så blir ett anfall omöjligt, och Iran kommer då att diktera världen utifrån helt nya villkor.

Den fråga som främst gäller är om Obama har modet att faktiskt anfalla Iran? Och om han har förståelse för allvaret i en iransk atombomb? Ett krig är alltid kostsamt i både liv och pengar, och krig är också nästan alltid fruktansvärda. Ibland är krig dock ett nödvändigt ont för att förhindra något mycket värre. Frågan som återstår är om Obama dock har den förmågan, att kunna se bortom allt elände som ett eventuellt krig medför, och således därför kunna förstå nödvändigheten av - och modet till att besluta om ett anfall? Jag tror tyvärr inte att han har det. Och jag tror att Iran vet detta. I hanterandet av Iran borde Obama varit mer som Bush var mot Irak. Om så varit fallet så hade förmodligen den här situationen, som blir allt mer besvärlig, inte behövt uppstå.

Källor: National Post, Fox News, DN

Se även tidigare inlägg:

MtP om BP, arbetslöshet, Iran etc 20100614

FN röstar ja till sanktioner mot Iran 20100610

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha Iran kommer massterrorisera världen med kärnvapen så fort de bygger upp en arsenal? Hur dum tror denna israel att världen är egentligen. Och har inte Israel bättre saker för sig än att sprida skräckpropaganda? Tex att lägga ner egna kärnvapen.

Anonym sa...

"Iran bör anfallas - något som egentligen stått klart i flera år. Ju förr ett anfall sker desto bättre. Ju längre man väntar desto högre kommer priset nämligen att bli - lyckas Iran däremot bygga en atombomb så blir ett anfall omöjligt,"

Så med andra ord skulle man kunna säga bara genom att skaffa kärnvapen kan Iran garanteras fred och slippa bli attackerad.

Du som har så starka känslor om Iran borde ta och läsa på lite mer om landets historia, "all the shah's men" är en bra början.

"Källor: National Post, Fox News, DN"

:D

olof den andre sa...

ja varför ska vi inte lita på Iranierna för? De säger att Israel bör förintas, de finansierar flera grupperingar som aktivt arbetar för Israels och Israelers utplåning, men vi ska alltså inte tro på dem?? Är det för att de är från Mellan-östern?

Anonym sa...

Hej!
Iran har all rätt att skaffa ett kärnkraftverk. Israel ett kärnkraftverk, varför införs då inte sanktioner mot Israel? Varför fruktar vi inte att Israel ska skaffa kärnvapen? Så som Israel har rätt till kärnkraftverk så har även Iran rätt till kärnkraftverk.

Anonym sa...

Sådan ideologi har en Iranier i Svergie;
www.bahlool.se
"Skäms iranier!! SKÄMS!!
Sen barnsben har jag älskat, vördat, hedrat och försvarat Iran. Jag tror att Iran symboliserat allt jag tror på; försvararen av de svaga, landet för de behövande (miljoner irakier och afghaner fick plats och hjälp i Irak undan krig och misär). Irans historia är en historia av ett stolt folk, en stolt historia, en stolt kultur och en offervilja och en kamp för mellanöstern, islam och shiaislam som går tillbaka till medeltiden.
Även när hela världen är emot Iran, så går iranierna ut på gatorna och säger, vi älskar Iran, vi älskar islam, vi älskar shia. Några idioter bland iranierna stödjer USA och Israel. Dessa idioter återfinns mestadels i väst och har fått media att falla för deras små tricks. Dessa menar att Iran är åt skogen, för att Iran hjälper irakier eller libaneser eller palestinier. De menar att man borde bli vän med USA och Israel.
Klart man ska bli vän med de starka, klart man ska bli vän med mobbarna, klart man ska bli vän med de som styr. Att vara på de svagas sida har aldrig och kommer aldrig vara lätt. De som hävdar att man inte ska stödja araberna, de som säger ingen Libanon och ingen Palestina glömmer en fundemental sak:
Iran är shiaislam. Iran är så förknippad med shia, att det inte kommer ändras, inte med våld eller med upplopp eller med demonstrationer. Shiaislam är den svage, den som alltid stått upp för islam mot förtryck och som alltid valt förlorarens sida. Iran kanske går under, men enbart ifall förrädare och svikare sviker landet och dess kultur. Iran är en ledstjärna för alla de förtryckta i världen. Deras kamp och deras system kommer att stanna kvar i folks hjärtan.
Alla ni iranier som menar att er sak är annorlunda än Palestinas och Libanons, glöm det. Titta på de arabiska staterna som styrs av Israel och USA och tänk, vill ni vara andras slavar?
Länge leve den islamiska republiken...Länge leve motståndet mot USA och Israel. Både Mousavi och Kerroubi kan dra åt helvete. Ni har splittrat och svikit folket. Jag är glad att de som hatar Irans system och är iranier, valt att stödja Israel och USA, det visar vilken natur och vilken agenda ni har."
Vad är det för en Iranier som tycker att diktaturen i Iran är helt OK?
Iran har all rätt att skaffa ett kärnkraftverk, men inte att deklarera att ett land skall raderas från världen yta!

Anonym sa...

Iran bör och måste skaffa kärnvapen det är en moralisk etisk krav från folket iran har rätten precis som andra länder i mellanöstern som är bestyckade me kärnvapen iran har fyra länder runt om sig bestyckade med kärnvapen,isreal,pakistan,ryssland och usa baser så deta är rätt av iran att sträva till kärnvapen för att skydda sitt folk och territorium.iran har inte anfallit något land och har inte velat gå i krig med någon.tycker att iran borde stabilisera området genom att skaffa kärnvapen.

Anonym sa...

iran har velat förhandla om fred i området men vem ska tvinga isreal till fred genom att demolera palistiniernas hus

Anonym sa...

Till skillnad från Sovjet/USA tror jag inte att en terrorbalans mellan Iran och Israel vore något positivt för freden.

Idag är Israel, med största sannolikhet det enda kärnvapenlandet i mallnöstern. Det innebär att inget av Israels grannländer vågar göra några storskaliga attacker mot Israel.
Har dessa länder däremot iranska kärnvapen så ökar tröskeln innan Israel använder sina kärnvapen vilket gör det möjligt för mer omfattande attacker med många inte minst civila dödsoffer. Och oavsett utgång är det högst tänkbart att den sida som håller på att förlora skulle överväga att använda sina kärnvapen.

De som skulle bli mest lidande av ett större krig i mellanöstern är sannolikt det palistinska folket. Men det är klart Iran har väl lika mycket eller lite rätt som Israel att ha kärnvapen.

Beträffande iransk kärnkraft så skulle USA inte kunna påverka FN och knappt EU i sina sanktionsplaner mot Iran om de gjorde precis som det internationella atomenergiorganet ville. Det gör ju Sverige och så vitt jag vet är det bara danskarna som vill stoppa svensk kärnkraft. Varför klarar inte Iran att leva upp till de kraven?

Det är ju knappast så att det är för att Israel och USA är vill att Iran ska köpa kol- och vindkraft av dem istälelt för att ha egen energi :P

Anonym sa...

Hur kommer det sig att en Iranier med sådan ideologi lever i Sverige?
http://www.bahlool.se/2009/09/21/skams-iranier-skams/
"Skäms iranier!! SKÄMS!!
Sen barnsben har jag älskat, vördat, hedrat och försvarat Iran. Jag tror att Iran symboliserat allt jag tror på; försvararen av de svaga, landet för de behövande .... Irans historia är en historia av ett stolt folk, en stolt historia, en stolt kultur och en offervilja och en kamp för mellanöstern, islam och shiaislam som går tillbaka till medeltiden.
Även när hela världen är emot Iran, så går iranierna ut på gatorna och säger, vi älskar Iran, vi älskar islam, vi älskar shia. Några idioter bland iranierna stödjer USA och Israel. Dessa idioter återfinns mestadels i väst... ...Iran är shiaislam. Iran är så förknippad med shia, att det inte kommer ändras, inte med våld eller med upplopp eller med demonstrationer. ... Iran är en ledstjärna för alla de förtryckta i världen. Deras kamp och deras system kommer att stanna kvar i folks hjärtan. ... Både Mousavi och Kerroubi kan dra åt helvete. Ni har splittrat och svikit folket. Jag är glad att de som hatar Irans system och är iranier, valt att stödja Israel och USA, det visar vilken natur och vilken agenda ni har."

Vad är det för en Iranier som tycker att diktaturen i Iran är helt OK?

Hur uppfattar Iranier som flytt Mahmoud Ahmadinejad diktatur denna individ/landsman?

Iran har all rätt att skaffa ett kärnkraftverk, men har inte rätt att hota att ett land skall raderas från världen yta!

Anonym sa...

@ Anonym 21 augusti 2010 14:53
Det är många som inte inser faktumet att till skillnad från Sovjet/USA att en terrorbalans mellan Iran och Israel vore något positivt för freden. Där har du helt rätt!
Dagens status quo innebär att inget av Israels grannländer vågar göra några storskaliga attacker mot Israel.
Utan kärnvapnet skulle Israel inte har haft chansen mot hela arabvärlden.
Med iranska kärnvapen ökar tröskeln innan Israel använder sina kärnvapen vilket gör det möjligt för mer omfattande attacker med många inte minst civila dödsoffer.
Oavsett utgång är det högst sannolikt på att användning av kärnvapen blir ett desperat faktum!

Tänk på att varje "äkta" muslim önskar att vara shahîd för Allāh!!!

De som skulle bli mest lidande av ett större krig i mellanöstern är sannolikt det palistinska folket.

Iranska kärnkraft planer skulle inte kunna påverkas om de gjorde precis som det internationella atomenergiorganet ville.
Som du skriver "Det gör ju Sverige och så vitt jag vet är det bara danskarna som vill stoppa svensk kärnkraft."

Så varför klarar inte Iran att leva upp till de kraven(?) - ju för att det är för Ahmadinejad ett politiskt högspel med dödliga konsekvenser!

Kom ihåg att denna individ har pekats ut som en av de unga aktivistledare som höll USA:s ambassadpersonal i Teheran som gisslan från november 1979 till januari 1981.
Ahmadinejad själv nekar till anklagelserna. Precis som han nekar till förintelsen, eller att det finns homosexuella i Iran!
http://www.holocartoons.com/main/index.php

Kan man överhuvudtaget lita på Mahmoud Ahmadinejad?

Anonym sa...

Finland har det, USA har det liksom Sverige och massor med andra länder. Nu har även Iran, grattis!

Anonym sa...

@ Anonym 22 augusti 2010 02:59

Att döma från din kommentar så är du inte alls medveten om att även kärnkraftsavfall är ett hot!

Jag tror inte att Iran skaffat ett kärnkraftverk för att sedan har obegränsad tillgång på klyvbart material som passar för deras planer att radera Israel...

Så det är bara att gratulera Iran...

Dessa incidenter stör dig inte;
Harrisburgolyckan (Three Mile Island), Tjernobyl i nuvarande Ukraina, Ågestaverket i Sverige.

Anonym sa...

Irans presidents kommentar om att Israel ska "raderas från jordens yta" (eller hur nu översättningen ser ut) är nog ett av hans största misstag.

Varenda motståndare tolkar förstås uttalandet med egen översättning och bokstavligt som i ett militär attack.

Det är förstås omöjligt att han talar i bildlig mening - att den Israeliska staten och det Israeliska styret kommer "falla".

Eller för den delen att han eldar upp en intern publik för att få politiska poäng.