onsdag 25 augusti 2010

Jimmy Carter på väg till Nordkorea

USA:s tidigare president Jimmy Carter är på väg till Nordkorea för att försöka få den 30-årige Aijalon Mahli Gomes frigiven, som tillfångatogs av Nordkorea i januari 2010. Gomes har i desperation över sin situation försökt ta livet av sig - Nordkorea lovade dock att släppa honom, men bara om president Jimmy Carter gick med på att komma och hämta honom, vilket nu sker.

Vid ungefär samma tidpunkt förra året så lyckades tidigare president Bill Clinton få de två kvinnliga amerikanska journalisterna Laura Ling och Euna Lee frigivna av Nordkorea. Nordkoreas nya krav på Jimmy Carters besök indikerar att kommunistnationen fastnat för det här med amerikanska presidenter.

Förhoppningsvis kommer Jimmy Carters besök att leda till den tillfångatagna mannens frihet. Men en som är kritisk till besöket är USA:s tidigare republikanske FN-ambassadör John Bolton, som här kommenterar saken på Fox News och säger att det ger stater som Nordkorea intrycket av att man kan tjäna på att kidnappa amerikaner. Bolton förklarar också att Jimmy Carter inte är ditskickad av Obama-administrationen och mycket väl kan komma att störa Obama-administrationens strategi i förhållandet med Nordkorea:Källor: MSNBC, Fox News

Se även tidigare inlägg:

USA stöder Sydkoreas bojkott av Nordkorea 20100525

De amerikanska kvinnorna återförenas med sina familjer 20100805

Inga kommentarer: