fredag 13 augusti 2010

GITMO lär inte stängas på länge

Ett av Obamas mer drastiska löften var att stänga Guantanamo-basen inom ett år efter att han blivit president. Ett år har nu sedan mer än ett halvår passerat. Guantanambasen är fortfarande öppen - och verksam - och den lär heller inte stängas på länge. Något MSNBC här har ett inslag om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyNär Obama som kandidat 2008 kritiserade GITMO så var det som betraktare svårt att inte häpnas över hur enkla argument han framförde - argument som alla som hängt med i processen kring Guantanamo (som jag själv) förstod inte skulle gå att realisera (eller åtminstone inte om man hade något slags vett). Att Guantanamo inte stängts ned - och att Obama fortsätter de militärtribunaler han en gång kritiserade - indikerar att han förstått det. Men det indikerar också att han kampanjade på ett väldigt naivt sätt, och nu agerar inkonsekvent. Men det är förstås bättre med en inkonsekvent politiker som snackar dynga men sen agerar hyfsat bra, än med en politiker som snackar dynga och därefter agerar lika illa.

För dem som dock inte alls stöder GITMO (som te x den liberala vänstern) så har jag dock svårt att se att Obamas förhållningssätt kan tolkas som något annat än hycklande. (Möjligtvis skulle vänstern också kunna tolka det som naivt - dvs att Obama lovade något om något han inte kunde tillräckligt mycket om. Men en presidentkandidat som uttalar sig så kategoriskt om ämnen han inte förstår väger knappast heller till Obamas fördel).

Se även tidigare inlägg:

GITMO-rättegång mot "15-åring" godkänd 20100811

Inga kommentarer: