måndag 16 augusti 2010

MtP: Exklusivt med David Petraeus om Afghanistan

Meet the Press intervjuar denna vecka i ett specialreportage exklusivt Obamas nye general i Afghanistan, David Petraeus som talar ingående om kriget, om Obamas truppökning, avskedandet av general McChrystal, krigets framtid, Karzais regering och givetvis också Wikileaks, om vilket han anser att det är förkastligt att de publicerat dokument med namn på USA:s allierade i Afghanistan.

Petraeus ger ett mycket seriöst intryck och förklarar att hans uppgift är att driva och förklara kriget ur militärens perspektiv och sedan lämna politiken om kriget åt president Obama.

Men Petraeus som tidigare ledde truppökningen i Irak talar också lite om den situationen, och på frågan om Bush i efterhand kommer att få mer cred för framgångarna i Irakkriget, varpå Petraeus förklarar att han anser att Bush gjorde ett modigt drag när han pålyste truppökningen i Irak 2007 - något som var allt annat än populärt då.

Han kommenterar också Irans finger i Afghanistan och säger att Iran inte vill se de sunni-extremistiska talibanerna komma tillbaka till makten. Men man vill heller inte att USA ska lyckas varför Iran på vissa håll samtidigt gett stöd till talibanerna. Gällande vad som är värsta scenario, ett anfall mot Iran eller ett Iran med kärnvapen så förklarar Petraeus att det är en fråga för policybeslutarna att besvara - men att han det är en fråga han naturligtvis har tänkt på, även om han inte avslöjar sina slutsatser.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economySe även tidigare inlägg:

Julian Assange injuden till Sverige av Broderskapsrörelsen 20100812

Bara bistånd till Afghanistan: Därför fungerar det inte 20100811

Kristna hjälparbetare mördade i Afghanistan 20100808

Hillary Clinton om situationen i Pakistan och Afghanistan 20100719

Inga kommentarer: