tisdag 3 augusti 2010

Blago vs USA - del 8: Juryn överlägger

Tolv-manna-juryn i rättegången mot Rod Blagojevich har de senaste dagarna hållit överläggningar - utdragna sådana som indikerar att målet (precis som analytiker bedömt) inte tycks vara helt lätt att döma i. Under överläggningsprocessen (som i tydliga mål kan gå väldigt snabbt) har juryn begärt (men hittills nekats) en transkribering av åtalets slutplädering. Man nekades av anledningen att slutpläderingarna inte i sig utgör några bevis, utan just är en plädering från en respektive sida i målet.

I fredags begärde man också en transkribering av alla vittnesmål. "Is it permissible to obtain a transcript of the testimony. It would be helpful," löd en lapp från juryn till domaren. Också den begäran nekades, men domare James Zagel förklarade att om advokaterna gick med på saken så kunde vittnesbörden från specifika vittnen transkriberas och förmedlas till juryn. Det skulle dock ta tid.

Den här veckan har överläggningarna fortsatt och några större nyheter ifråga om juryn eller domslutet är ännu inte att rapportera. Den utdragna beslutsprocessen indikerar dock att såväl Blagojevich som den federala åklagaren har anledning att bita på naglarna. Blir Blagojevich fälld så riskerar han många år bakom lås och bom. Blir han friad så har den federala åklagaren arresterat en man, och åtalat denne på väldigt lösa grunder och utifrån bevis som inte höll i rätten - vilket i så fall inte skulle båda gott för FBI:s del, som spenderat år med att försöka hitta bevis mot Blagojevich (genom att bl a bugga hans telefoner).

Det är förmodligen få utanför Blagojevichs försvarsteam och närmaste familj som skulle gå i god för att Blagojevich är ett helgon. Men ChicagoTribune har här en artikel som försvarar Blagojevich utifrån ståndpunkten att Blagojevich måhända är en relativt ful fisk, men att det finns mycket värre sådana i Chicagos smutsiga politiska maskineri. I Illinois korrupta politiska kultur var Blagojevich en hyena, inte ett lejon. Vilket till viss del är ett argument som Blagojevich själv försökt använda sig av.

Jag kan inte särskilt mycket om Illinois och Chicagos politiska klimat, och det är därför svårt att uttala sig om korruptionen kring Blagojevich var toppen på isberget eller om han bara var en av de mindre fiskarna i sammanhanget. Att rättegången mot den fd guvernören - som de flesta bedömare för ett år sedan ansåg med säkerhet skulle ge honom en lång tid i fängelse - nu drar ut på tiden och öppnar för möjligheten att han inte fälls alls (åtminstone inte på de största åtalspunkterna), indikerar dock att Blagojevich oavsett hur många större fula politiska fiskar, eller lejon som finns i Illinois, ensam inte tycks vara tillräckligt stor eller tillräckligt ful för att med säkerhet fastna i den federal åklagarens upprensningsnät.

UPPDATERING:

De som dock tycks vara övertygade om att Blagojevich kommer att få skaka galler, är spelspekulanterna. Chicago Sun-Times skriver här om hur oddsen för att Blagojevich ska frias är mycket små. På spelsajten Intrade anser 82% av spekulanterna att Blagojevich kommer att hamna i finkan och på BetUS.com är oddsen 100-1 att Blagojevich ska frias.

Se även tidigare inlägg:

Blago vs USA - del 7: Slutpläderingarna 20100728

Inga kommentarer: