onsdag 11 augusti 2010

GITMO-rättegång mot "15-åring" godkänd

En krigstribunaldomare beslöt i måndags att Guantanmo-fången Omar Khadr's alla bekännelser är giltiga som bevis i en militärrättegång mot Khadr som idag är 23 men som fördes till Guantanamobasen redan som 15-åring efter att ha anklagats för att i Afghanistan ha kastat en handgranat som dödade en amerikansk soldat.

Inlåsningen av Omar Khadr har dock från olika håll kritiserats, dels pg a fångens unga ålder när han tillfångatogs - och dels pg a att somliga av hans vittnesmål uppkommit under hot om tortyr. Beslutet att fortgå med en militärrättegång mot Omar Khadr kritiseras dock av FN:s specialrepresentant Radhika Coomaraswamy, från Children and Armed Conflict, som i ett uttalande förklarade att inget barn sedan andra världskriget har åtalats för krigsbrott:

"Child soldiers must be treated primarily as victims … The Omar Khadr case will set a precedent that may endanger the status of child soldiers all over the world,"


Det är svårt att inte instämma, åtminstone ifråga om barnsoldater i Afrika som i många fall helt mot sin vilja infångats och hjärntvättats till att bli barnsoldater. Jag anser att Omar Khadrs skuld - eller snarare ansvar - är större än hjärntvättade barnsoldater i Afrika. Däremot var han ett 15-årigt barn - och en sådan är ingen toppledare inom Al Qaida, utan bara just ett 15-årigt barn oavsett hur starka åsikter han än må ha haft vid tillfället ifråga.

Jag anser att personer som Khalid Sheik Mohammed och andra toppledare inom Al Qaida bör hållas inlåsta på obestämd tid, och om det bedöms nödvändigt utsättas för "tuffa förhörsmetoder" (om det sedan definieras som tortyr eller ej är mindre intressant). Däremot anser jag inte att Omar Khadr som 15-åring kunde placeras i den kategorin (och när videon på förhöret med honom släpptes ansåg jag att han borde frisläppas). Det ironiska i nuvarande situation är att han nu kommer att toppa Obamas namn på personer som dras inför de av Obama en gång så hårt kritiserade militärdomstolarna - domstolar han till slut när han på allvar tänkt över saken beslöt att ha kvar.

Militärdomstolen ger dock Omar Khadr en chans. Redan under Bushs tid så frisläpptes "Bin Ladens chaufför" 2008 av militärdomstolen (något jag skrev om här, och här) - nu kommer Omar Khadr att få en liknande chans under militärdomstolarna konstruerade efter president Obamas önskan. Jag anser inte att den unge mannen helt bör frias eftersom han faktiskt dödat en amerikansk soldat (måhända i en krigssituation, och när han var mycket ung, men likväl) - däremot bör det i domen tas i akt att han redan suttit inspärrad större delen av sin ungdom, vilket bör lindra en fällande dom avsevärt.

NY Daily News har dessutom här en läsvärd artikel om det ironiska att åtala en person för ett brott som han begick som 15-åring i en militärdomstol medan däremot de riktigt fula fiskarna som Khalid Sheik Mohammed enligt Obamas konstiga logik på området ska få åtalas i civila domstolar. Dessa som - till skillnad från en ung pojke - i mycket högre utsträckning förtjänar hårda militärtribunaler.

Källor: DN, Miami Herald, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Frisläppt GITMO-fånge försvunnen 20100722

Militärdomstolarna blir kvar 20090515

GITMO-fången: Video shows weeping Canadian Guantanamo inmate 20080716

Inga kommentarer: