onsdag 4 februari 2009

EU protesterar mot "Buy American"-sektion i stimulanspaketet

I stimulanspaketet som diskuteras av Senaten finns en sektion som kallas "Buy American" som säger att stora projekt som startas genom stimulanspaketet primärt ska köpa stål- järn och andra produkter från den egna amerikanska marknaden.

Detta har fått EU att rädas för protektionism. EU:s Washington-ambassadör John Bruton klagade i ett brev under måndagen på detta, där han påminde utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Giethner om att USA på världsledarkonferens i november, lovade att inte ta till protektionism. Om USA misslyckas att leva upp till det löftet så riskerar det att starta en spiral av protektionistiska åtgärder världen över - vilket kommer att skada ekonomierna ytterligare och leda till ett handelskrig vid en känslig tidpunkt för världsekonomin.

I Senatens föreslagna version sägs att inga pengar från stimulanspaketet får användas i för något projekt "unless all of the iron, steel and manufactured goods used in the projects are produced in the United States."

President Obama, som förklarat att stimulanspaketet är bråttom kommer förmodligen inte att blockera något förslag som passerar genom Kongressen - däremot kan han försöka pressa lagstiftarna om att ta bort de protektionistiska inslagen. Hittills har Obama-administrationen dock bara sagt att de granskar innehållet i förslaget.

Republikanerna motsätter sig saken skarpare:

"I don't think we ought to use a measure that is supposed to be timely, temporary and targeted to set off trade wars," sa Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell. "The entire world is experiencing a downturn in the economy. I think it's a very bad idea."

Under primärvalet var protektionism kontra frihandel en ganska stor fråga. Obama lutade då mer mot att vara protektionistisk - medan Hillary Clinton när hon kampanjade i de nordöstra arbetarstaterna som Pennsylvania och Ohio fick försvara sig för att hon aktivt stött NAFTA. John McCain, under sin kampanj i Michigan - var dock mer rak på sak och förklarade att de jobb som förlorats inte kommer att återvända på samma sätt eller i samma former som tidigare.

Här i Sverige stödde nästan alla svenska politiker Obama. Men däremot var de rädda för Demokraternas fallenhet för protektionism. Maud Olofsson var en av få som stödde McCain just pg a dennes förespråkande av frihandel. Även Reinfeldt uppskattade McCains frihandelsförespråkande, men gav honom tummen ner i de flesta andra avseenden.

Europa består av gnällspikar. Först gnäller de för att USA:s president (Bush) lägger sig i omvärlden alldeles för mycket. När sedan Bush ersätts av en president som lovat att USA inte ska engagera sig i omvärlden på samma sätt (till européernas och 200 000 tyskars jubel), utan mer se till USA:s egna intressen - så gnäller Europa över att han inte tänker på omvärlden. EU förtjänar att förlora ett handelskrig mot USA. Däremot skulle ett sådant förstås inte gynna någon part - och bör därför också undvikas. Vad det däremot visar är att det är USA, inte Europa - som har den moraliska kapaciteten att leda världen framåt.

I det blogginlägg som länkas till nedan kommenterar Reinfelt den amerikanska politiken och säger att det inte går att översätta amerikansk politik till svenska förhållanden eftersom alla är för dödsstraff och refererar till Gud. "Jag skulle inte kunna kandidera där", förklarar han. Naturligtvis skulle han inte kunna det. Och tur är väl det. Reinfelt har ingen häftig livshistoria att berätta. Han blev aldrig nedskjuten i stilla havet under andra världskriget (George H W Bush). Han hade aldrig befäl över invasionsstyrkorna på D-Day (Eisenhover), han satt aldrig fånge i Nordvietnam i 5 år (McCain), och har ingen svart pappa från Afrika eller vit mamma från Amerika - och har förmodligen heller aldrig jobbat frivilligt med att hjälpa utslagna människor på gatan (Obama). Amerikanska politiker är oändligt mycket mer såväl karismatiska som livserfarna än skalliga svenska byråkratpolitiker som alltid föredrar att gnälla på andra framför att göra något själva. Vilket än mer bevisar det jag tidigare skrev, att det fortfarande är USA, inte Europa - som har den moraliska kapaciteten att leda världen framåt.


Se även tidigare inlägg:

Maud Olofssons favorit i USA-valet 20080205

Inga kommentarer: