torsdag 5 februari 2009

Dokumentär: Amerikanska nyhetsanalysers kampanj för President Bush 2004

2009-02-5:

Av Ronie Berggren:

Med detta inlägg tänkte vi fira att den här bloggen nu är 1 år genom att dela med oss av en amatördokumentär jag gjorde 2005 i samband med att vi kampanjade för president Bush 2004.

Jag hade då grundat en organisation som jag gav namnet Atlantic Conservative Alliance. Vi gjorde en hemsida (föregångaren till Amerikanska nyhetsanalyser) där vi berättade lite om oss själva, lade upp några artiklar och videoklipp och åkte sedan över till USA med en filmkamera och stor entusiasm.

Valet 2004 blev förmodligen det sista icke-IT teknologiska amerikanska presidentvalet, när YouTube inte fanns och när omvärldens intresse inte var lika storskaligt som i det val vi just lagt bakom oss (valet 2008).

Men ett viss mått av globalt intresse fanns förstås. Associated Press har här en artikel om hur omvärlden redan då ville göra sina röster hörda i det amerikanska valet. I artikeln finns också ett kort referat till en intervju med mig där jag berättar varför vi tycker att President Bush förtjänar fyra år till och säger:

"Bush's politics are great," said Berggren, 25, in a telephone interview from Washington, D.C., where he and Bylund were visiting a Republican volunteer before hitting the two swing states.

"Terrorists must be fought because it's the only way to defend democracy in the long run," added Berggren, who with Bylund founded a Web-based initiative, the Atlantic Conservative Alliance, at www.acalliance.net/. "We want to show the Americans that they do not stand alone in this fight."


Vad som också kan vara bra att komma ihåg är det svenska medieklimat som då rådde, där svensk media i princip tävlade med varandra om "Bästa Bush-bashing". Något Johan Norberg tar upp i ett av sina blogginlägg där han skriver:

"…i Sverige har vi alltid samma ensidighet. De stora medierna har alla slutit upp kring ABB-doktrinen: Anyone But Bush.

Sympatierna är uppenbara. SVT:s Bo-Inge Andersson undrar varför Kerry kämpar i underläge när han "så att säga ligger rätt i många frågor", och förklarar det med att Kerry ligger för lågt, samt att Bushlägret är experter på "fula rykteskampanjer" (svt.se 21/10).

När Cecilia Uddén undantagsvis inte intervjuar en Bushkritiker i P1:s Konflikt frågar hon freudianskt: "Tycker du inte att det är självklart att Kerry vore bättre för världen än Bush i det här läget?" (2/10)"


Om retoriken känns bekant så kan det bero på att svensk media agerade ungefär likadant i förhållande till McCain våren 2008 - men framåt sommaren bättrade de sig, och kritiken mot McCain gick heller inte i nivå med den ensidiga propagandistiska skildringen av Bush.

Några exempel på detta nämns i filmen - en amatörfilm i högsta grad - men också den första film jag någonsin gjort. Ni som har följt den här bloggen utan att tidigare ha känt oss, ges härmed en liten personligare presentation av vilka vi är. Ni som redan känner oss ges en inblick i ett val de flesta idag har glömt bort - USA:s presidentval 2004. Håll till godo.

/ Ronie Berggren, Amerikanska nyhetsanalyser

UPPDATERING 2015-02-06:

Inför det uppkommande presidentvalet 2016, när intresset från svenskt mediahåll är enormt passar denna dokumentär förstås också bra, dels för att påminna om att vi hängt med både nära och länge, och dels för att påminna om att balanserad svensk USA-rapportering fortfarande är en stor bristvara. Så här följer en uppdaterad version i modernare kvalité:



Inga kommentarer: