lördag 3 oktober 2009

Obamas OS-vädjan förgäves

President Obama slog på stort när han och hustrun Michelle tillsammans besökte Danmark för att försöka övertyga International Olympic Committee om att sommar-OS 2016 borde hållas i hans hemstad Chicago. Så blev dock inte fallet - vinnarstaden blev Rio de Janeiro, och Chicago slogs ut redan från början. MSNBC har här ett inslag om händelsen:



Trots Chicagos förlust - vilket tveklöst kommer att väcka såväl kritik som många frågor kring Obamas presidentskap, så försökte Obama hålla huvudet högt, och höll vid sin hemkomst ett tal om saken där han förklarade att han ansåg att det var värt försöket:



Att Obama försöker hålla skenet uppe är förståeligt. Vad man kan fråga sig är dock om det verkligen var värt försöket för president Obama? Om han hade varit en borgmästare eller en guvernör så hade det kanske varit värt försöket. Men han är USA:s president - och i militärt avseende världens mäktigaste man. När Bill Clinton reste till Nordkorea för att förhandla om de två tillfångatagna kvinnliga amerikanska journalisterna, så reste han inte dit förrän han hade en försäkran om att de skulle bli frisläppta, eftersom han som amerikansk president annars skulle göras till åtlöje. I Obamas fall kan något förhandsavtal naturligtvis inte ha kommit på tal - men kanske just därför borde Obama ha tänkt sig för en gång till, när han i egenskap inte bara av en lojal Chicago-patriot, utan också i egenskap av amerikansk president åkte till ett helt annat land för att försöka förmå dem att låta USA arrangera ett olympiskt spel.

Källor: SVD, DN, Chicago Tribune, USA Today

Se även tidigare inlägg:

Obama vill få OS till Chicago 20090930

Inga kommentarer: