tisdag 3 november 2009

Kvällens val i New Jersey, Virginia och New York

I kvällens val i New Jersey, Virginia och New York - har Republikanerna goda chanser att kamma hem en storseger: i Virginia leder Republikanen Bob McDonnell med ca 13,4% - något det är helt otänktbart att Demokraten Deeds skulle kunna ta igen på en kväll.

I New Yorks kongressval leder den konservative kandidaten Doug Hoffman med 5% över Demokraten Bill Owens.

I New Jersey leder Republikanen Chris Cristie med 1% över den Demokratiske guvernören Corzine - varför det valet torde bli kvällens oförutsägbara spänningsfaktor.

Men även om Corzine skulle vinna i New Jersey, och Demokraterna behålla sin guvernörspost - så skulle likväl förlusterna i New York och Virginia svida rejält. Vita Huset har försökt tona ner en eventuell förlust, och hävdat att en sådan inte skulle betyda något för Obama. Men om så verkligen vore fallet, så skulle Obama inte spenderat tid med att kampanja såväl för den tämligen impopuläre Corzine i New Jersey, som för den rejält långt bakomliggande Creigh Deeds i Virginia.

Kanske innebär en Republikansk storseger inte så mycket för Obama - det återstår att se. Däremot skulle en sådan förlust svida rejält för Demokraterna, och återge Republikanerna det självförtroende de berövades i förra års val.

Se även tidigare inlägg:

Obama kampanjar i guvernörsvalen 20091102

Inga kommentarer: