lördag 24 april 2010

Obama överväger supermissil

USA har utvecklat ett konventionellt supervapen med extremt stor slagkapacitet. Det är en precisionsmissil (projektet kallas Prompt Global Strike) som kan avfyras från direkt från USA och slå ner var som helst på jorden inom loppet av en timme. Obama överväger för närvarande hur han ska hantera detta vapen som förespråkades av Bush-administrationen, som dock lät projektet ligga på is pg a ryska farhågor kring vapnet - farhågor som i värsta fall hade kunnat leda till en gensvar med kärnvapen. New York Times har här en artikel om missilen. Och här diskuterar Rachel Maddow saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyVapnet i sig är alldeles förträffligt. Och ett vapen den amerikanska arsenalen skulle gynnas av. Enligt artikeln i New York Times kan USA idag med konventionella vapen beskjuta valfri plats på jorden inom 96 till 4-6 timmar. Det enda som går snabbare är kärnvapen, men 4-6 timmar är alldeles för lång tid, och det nya vapnet skulle ge USA:s president större möjligheter. General Kevin P. Chilton som leder projektet för missilen förklarar i NYT:

“Today, we can present some conventional options to the president to strike a target anywhere on the globe that range from 96 hours, to several hours maybe, 4, 5, 6 hours,”

Det är dock för lång tid, förklarar han vidare, om underrättelsetjänsten kommer fram till att te x al Qaida finns på en plats, eller att USA står inför en direkt missilattack.

“If the president wants to act on a particular target faster than that, the only thing we have that goes faster is a nuclear response,”


De ryska (och kinesiska) farhågorna är dock naturligtvis befogade. Ett sätt att lösa detta på vore dock att helt enkelt låta ryssar/kineser inte bara inspektera missilerna utan även delta i besluten genom att en struktur upprättas där USA står i ständig kontakt med te x den ryska militären och helt enkelt ber om deras tillstånd om de har ett viktigt mål i sikte i närheten av landet i fråga. Ett tredje alternativ vore att upprätta en central där dessa länder gemensamt fattar besluten ifråga. Ett sådant alternativ borde omöjliggöra risken för att ryssarna ska tro att det rör sig om en (kärnvapen)attack mot dem. Ett tredje alternativ vore att från baser runtom i världen - som skulle kunna inspekteras såväl internationellt och från specifika nationer för att försäkra världen om att det inte rör sig om kärnvapenmissiler - hysa dessa missiler på militärbaser på strategiska platser. Problemet med sådant är dock förstås att det inte helt skulle vara inom amerikansk kontroll - och att hyra mark för militärt bruk i andra länder är sällan billigt.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Obama sammanfattar kärnvapentoppmötet 20100414

Inga kommentarer: