lördag 24 april 2010

Arizonas nya hårda immigrationslag

Arizona har stiftat en ny lag som möjliggör för poliser att kräva papper från vem som helst som de misstänker är en illegal invandrare. Det räcker således med en misstanke från polisens sida för att du ska bli betraktad som skyldig om du inte kan bevisa motsatsen på platsen. Det kan innebära 500 dollar i böter och 6 månader i häkte. Arizonas guvernör Jan Brewer menar dock att det inte rör sig om rasprofilering.

President Obama - som själv planerar en federal immigrationsreform - kommenterade dock Arizonas lag som han kallade för missriktad, och menade att det visade på behovet av en federal, inte delstatlig immigrationsreform:

"If we continue to fail to act at a federal level, we will continue to see misguided efforts opening up around the country."


Han sa vidare att Arizonas lag hotade att "undermine basic notions of fairness that we cherish as Americans, as well as the trust between police and their communities that is so crucial to keeping us safe."

Rachel Maddow har här ett reportage om den nya lagen - där granndelstaten New Mexicos guvernör Bill Richardson - som motsätter sig lagen - kommenterar saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyDet återstår dock att se huruvida Obama och kongressen verkligen kommer att ta itu med den mycket svåra immigrationsfrågan. En sådan reform försökte George W. Bush med, utan att lyckas. Och Obama lanserade idén för ett år sedan, men frågan kom att stå helt tillbaka för sjukreformen slukade all tid och energi. I år är det valår och det är inte alls säkert att lagstiftarna vill ta sig an en så brännande fråga som immigrationsreform ett år som detta. USA behöver säkra sina gränser, men måste göra detta på ett medmänskligt sätt. En lag som den i Arizona vore säkert bra om alla poliser var änglar, och om alla som befinner sig illegalt i USA var skurkar. Så enkel är dock förstås inte tillvaron.

Källa: McClatchy

Se även tidigare inlägg:

Modern slavhandel: trafficking i USA
20091213

Det mexikanska drogvåldet i Arizona 20091210

Obama förbereder sig för immigrationsfrågan 20090409

Inga kommentarer: