tisdag 6 april 2010

Amerikanska soldater skjuter ihjäl irakier 2007

Wikileaks har nyligen offentliggjort en hemlighetsstämplad amerikansk militärvideo från 2007 som visar hur en amerikansk Apache-helikopter skjuter ihjäl ett antal civila i Baghdad - två av de civila var journalister som arbetade för Reuters. Det är en väldigt rå video - inte i första hand pg a att civila blir dödade (vilket alltid är en tragedi) utan främst pg a den mordlystnad som tycks uttrycka sig hos de amerikanska soldaterna i helikoptern. Här är Wikileaks korta sammanfattning av videon:



Och här följer den oredigerade fulla videon för dem som är intresserade:



Videon ifråga framstår som minst sagt brutal. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att soldaterna i helikoptern önskade få skjuta personerna på marken, och sökte efter minsta orsak att kunna begära eldtillstånd. I en tidigare utredning från 2007 så menade dock den amerikanska militären att incidenten överensstämde med reglerna för eldgivande. Det är svårt att utifrån videon se hur det befäl som godkände eldgivningen skulle kunna dra någon annan slutsats eftersom denne utgick från vad soldaterna i helikoptern rapporterade. Men videon ifråga föranleder tveklöst en ny utredning. Med det sagt bör man vara försiktig med att dra alltför snabba slutsatser om saken. 2005 ställde jag mig tämligen förhastat snabbt på kongressman John Murthas sida när denne fördömde de amerikanska soldaterna efter Haditha-massakern. Det var väldigt förhastat (av både John Murtha och mig). Sedan dess har jag lärt mig avsevärt mer om den amerikanska militären och saker och ting är oftast mycket mer komplicerade än de verkar. Men att denna händelse kräver en ny utredning anser jag stå tydligt.

Några saker till bör dock också sägas i sammanhanget: dels att hemlighållandet av materialet var helt nödvändigt. Att det kommit ut nu kommer förmodligen inte att göra särskilt mycket skada - utan snarare förhoppningsvis korrigera fakta och skipa någon slags "rättvisa" kring denna mycket tragiska händelse. Hade materialet släppts ut 2007 så hade det dock fått katastrofala följder, såväl för de amerikanska soldaterna som för kriget mot terroristerna i Irak. En video som denna hade blivit al Qaidas bästa propaganda-video, med vilken de skulle ha lurat en stor del av den irakiska befolkningen att inte lita på USA. Konsekvenserna av det hade blivit tusentals nya al Qaida (och förmodligen också shiitiska-milis) anhängare, vilket i sin tur skulle ha trappat upp den inbördes konflikt som då fanns, och förmodligen grusat USA:s förhoppningar om att kunna återställa ordning och balans i landet. Idag är situationen dock annorlunda och sådana här saker måste i sinom tid läggas på bordet. Det här var kanske inte helt rätt tid för detta, men det hade kunnat varit värre.

För det andra bör för svenska observatörer tydliggöras att soldaterna i helikoptern helt enkelt inte representerar amerikanska soldater i allmänhet. Jag känner ett antal amerikanska soldater som varit stationerade i både Irak och Afghanistan - den bild jag fått av dem, och den bild jag fått av amerikanska soldater från andra håll, är inte den bild som klippet ovan gav. Det betyder inte att soldater som sådana som de i klippet ovan inte finns (uppenbarligen gör de tyvärr det). Men svenskar - vars insikter i Irakkonflikten, och amerikansk militär - som väldigt sällan ges någon balanserad bild från svensk media av dessa saker bör vara försiktiga med att dra snabba slutsatser. Jag minns när Michael Moores filmer var som populärast för några år sedan, och många jag kände fick sitt första intryck av amerikanska soldater (bortsett från de intryck de fått via amerikanska krigsfilmer) - via Michael Moores scen med de där soldaterna som spelar Blood Hund Gangs "The Roof is on Fire" samtidigt som de de kör omkring i sin stridsvagn i Irak. För dem som vill ha en mer balanserad bild av amerikanska soldater så rekommenderas länkarna här nedan.

För det tredje händer tyvärr liknande saker i alla krig, oavsett vilken sida står för en grundläggande moralisk ideologi eller ej. Det finländska vinterkriget mot den ryska ockupationen under andra världskriget stöder förmodligen de flesta svenskar. I Finland har det dock under årtionden talats mycket lågmält om de finländska soldaternas brutala avrättningar på tillfångatagna ryska soldater. De flesta svenskar (och de flesta av dagens tyskar) stödde tveklöst (åtminstone passivt) Storbritanniens och de allierades kamp mot Hitler. Men bombningen av Dredsen var knappast någon trevlig händelse, och brittisk tortyr av tyska krigsfångar i underrättelsesyfte var knappast heller de trevligaste av saker. Trots det råder det föga tvivel om att kriget mot Hitler var nödvändigt. När saker händer som i helikopter-massakern i klippet ovan, så är det viktigt att försöka se det stora perspektivet. Och det bästa sättet att börja göra detta på, är att förstå att majoriteten av de amerikanska soldaterna inte är som i klippet ovan. Något länkarna här nedan ger många exempel på - och således varmt rekommenderas.

Källor: Washington Post, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Om amerikanska soldater:

A Company of Soldiers 20100406

Filmkonsumenter bör vara regissörskritiska 20100306

Amerikansk befrielse av afghansk by 20100103

Meghan McCain kritiserar Hollywoods soldatfilmer 20091213

Berättelsen om ett kompani i Afghanistan 20091012

Om varför information ibland måste hållas hemlig:

Obama hedrar dödade soldater 20091029

Om Irakkrigets historiska, politiska och ideologiska grunder:

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv
20081117

1 kommentar:

Anonym sa...

Erat försök att rättfärdiga den fortsatta ockupationen och all den oaaceptabla våld och mördande som pågår idag i Irak, Afghanistan och Pakistan är rent av patetisk.