torsdag 29 april 2010

Specter och Crist - två ångerfulla RINOS

Förra året bytte senatorn Arlen Specter från Pennsylvania parti, från att i årtionden ha varit republikan så bytte han till demokrat under Obama-hypens glansdagar, eftersom han var rädd för att annars förlora sin senatsplats. Läget i nationen är dock idag betydligt annorlunda än för ett och två år sedan - och nu är det demokraterna, inte republikanerna som känner sig hotade inför höstens kongressval. Detta har fått Arlen Specter att fundera - och det på om han verkligen gjorde rätt som bytte parti, något The Morning Call skriver om i följande artikel:

At times, U.S. Sen. Arlen Specter has wondered if he should have stayed a Republican.

For three decades, Specter prided himself on being a coalition builder, relishing a self-appointed role as a liaison striving to find the moderate solutions to liberal and conservative extremes.

Now as a Democrat, that role has vanished. For that reason alone, Specter has questioned his storied party switch.

''Well, I probably shouldn't say this,'' he said over lunch last month. ''But I have thought from time to time that I might have helped the country more if I'd stayed a Republican.''


Specter som varit en moderat republikan som inte känt sig helt bekväm med partiets likriktning åt höger bytte alltså parti, och blev snabbt identifierad som en RINO (Republican in name only). Han gjorde detta för att öka sina chanser att återväljas - chanser som nu ter sig ännu mindre. Med åsikter som dessa, skulle han dock också kunna överta John Kerrys roll som en flip-flopper. I praktiken lär han dock inte byta parti.

En annan som med största sannolikhet kommer att stämplas av sitt parti som en RINO än Floridas guvernör Charlie Crist som nu, efter att det står tydligt att det kommer att bli nästan omöjligt för honom att vinna ett republikanskt primärval mot utmanaren Marco Rubio inför det kommande senatsvalet, beslutat sig för att istället ställa upp som oberoende kandidat. Det är säkert bra för Crist själv, sämre för Rubio och riktigt dåligt för det republikanska partiet, som därmed förmodligen kommer att få se sin väljare splittras på två kandidater, vilket kommer att öka demokraternas chans att knipa senatsplatsen. Bortsett från att detta tveklöst skadar partiet, så bryter han också ett löfte han gav på Fox News om att inte ställa upp som oberoende. Jag tror att Crists desperata försök att vinna senatsplatsen kommer att misslyckas, och gör det det, så kommer också Crist förmodligen att ångra sitt "partibyte". Här har Fox News ett inslag om den saken:Och här ett annat inslag där Karl Rove kommenterar Crists beslut:Källor: The Morning Call, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Crists möjligheter som tredjepartskandidat 20100423

Marco Rubio och Charlie Crist debatterar på Fox News 20100329

2 kommentarer:

RINO= sa...

republicans in name only

Ronie Berggren sa...

Du har så rätt. Ska fixas.