fredag 30 april 2010

Oljeläckage-katastrofen i Louisiana

Det som ser ut att vara den värsta oljespillkatastrofen i amerikansk historia utspelas för närvarande i den mexikanska gulfen utanför Louisianas kust när en ojeborrningsplattform hyrd av BP exploderade förra veckan. Till en början tedde sig olyckans konsekvenser bli begränsade i omfattning, men nu står det allt tydligare att situationen är den omvända och att landet står inför en stor naturkatastrof som kommer att ta åratal att restaurera. Oljeläckorna har börjat nå Lousianas kust och guvernör Bobby Jindal har utlyst katastroftillstånd i delstaten begärt att få använda 6 000 trupper från nationalgardet för att hjälpa till att städa upp. Det brittiska energibolaget BP förbereder sig också på en mängd nya åtgärder, och president Obama har också förklarat att den amerikanska regeringen är redo att assistera.

Här talar president Obama om situationen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här intervjuas Doug Suttles, BP:s verksamhetschef om siutationen, där han förklarar att företaget välkomnar all slags hjälp:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här en uppdatering om situationen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Situationen visar på några av de potentiellt stora farorna med att borra olja i havet, där konsekvenserna vid olyckor inte begränsas lokalt utan kan bli enorma. I en värld där behovet av olja blir allt större samtidigt som tillgångarna blir mindre så är det uppenbart frestande att borra i havet där fyndigheter finns som ny teknik först på senare tid möjliggjort att utvinna. Risker finns dock också med detta - vilket situationen i mexikanska gulfen exemplifierar.

Källor: BBC, SVD, SVD

Se även tidigare inlägg:

Obama öppnar upp för oljeborrning 20100331

3 kommentarer:

Martin sa...

Var är McCain, Palin och resten av idioterna med sitt "Drill, baby, Drill"-skanderande nu?

Ronie Berggren sa...

Jag tror inte att de ändrat ståndpunkt pg a den här händelsen. Olja behöver borras av den enkla anledning att olja behövs - och att vara alltför beroende av ojeproducerade länder i mellanöstern är för USA:s del alltför riskabelt, vilket båda partier är överens om.

Men att borra olja i havet kan uppenbart ha sina risker också det. Det finns förmodligen inga enkla lösningar på det nystan av problem relaterade till oljebehovet.

För närvarande är det viktigaste dock att begränsa naturkatastrofen ifråga. Huruvida olja bör borras i havet eller ej är en annan fråga. Men det här kan komma att ändra Obamas syn på saken, som tidigare öppnade upp för ökad oljeborrning utanför kusterna. Vi får se vad som händer.

olof den andre sa...

Olja utvinns ju i Nordsjön, har aldrig hört talas om några läckage där, i alla fall inte av denna dignitet så uppenbarligen finns ju tekniken och möjligheterna för att göra det säkert, för övrigt är ju BP en stor aktör även där så de torde ju ha kapaciteten. Denna katstrof verkar tragiskt nog redan utnyttjas av Obama och de andra "idioterna" i USA som i Sverige för att vinna poltiska poäng.