tisdag 3 augusti 2010

Obama pålyser att Irakkrigets avslutning går som planerat

Obama pålyste igår att nedtrappningen av Irakkriget går som planerat (trots ökat våld pg a en utdragen valprocess). Obamas plan är dock inte helt hans egen, vilket han glömmer att nämna, nedtrappningen är istället ett led i avslutningen av kriget som utarbetades av hans företrädare. Obama har egentligen inte ärvt något Irakkrig, utan snarare ärvt ett avslutat sådant (på samma sätt som Gerald Ford inte ärvde något Vietnamkrig). Fox News har här ett reportage om saken:



Richard Engel rapporterar här från Baghdad och förklarar att situationen där fortfarande är långtifrån bra:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det viktigaste för Irak är för närvarande att lyckas sätta ihop en regering. De jämna valen har skapat en politisk svaghet som är mycket farlig i ett land där den nationella sammanhållningen måste grundas i politisk stabilitet. När detta görs kan dock förhoppningsvis vägen framåt räta ut sig, och Irak ta över det ansvar de under flera år förberett sig för.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Om det Irakiska valet:

Biden medlar i Irak 20100705

FNS: Valet i Irak, relationen med Israel 20100328

Ayad Allawi vinner det irakiska valet 20100327

USA:s befäl om valet i Irak 20100308

Ett lyckat val i Irak 20100308

Obama kommenterar det irakiska valet 20100307

Om Irakkrigets bakgrund:

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv 20081117

1 kommentar:

Magnus Johansson sa...

Om Obama vore en laglig president och alls hade någon trovärdighet skulle det vara intressant att lyssna på honom ur politisk synvinkel. Nu är dock allt han säger bara tomma ord och ett narcissistiskt uttryck från en notorisk lögnare. Hur kunde han lyckas lura så många att tro på honom? Var den noga planerade dramaturgin med den tidigare pajaspresidenten det som banade vägen för denne storskojare? Många tänkte på George W och insåg vilken i stor utsträckning usel president han var, för att i nästa sekund slänga sig i armarna på en okänd kille med hallickgång och mörklagd personhistoria som lovade hopp och förändring. Otroligt, så lättlurade folk är.