söndag 12 april 2009

Somaliska pirater besegras och kapten Phillips fritas

Det lär inte förvåna om berättelsen om fartyget Maersk Alabama en dag blir en Hollywood-film. De senaste dagarna har dess öde rapporterats av media världen över. I onsdags den 8 april kapades skeppet med dess besättning på 21 man av fyra pirater. Besättningen stängde till en början in sig i sina hytter, men gick sen till motattack för att återta skeppet och tog då en av piraterna tillfånga. För att inte riskera sin besättnings liv så överlämnade sig dock skeppets kapten Richard Phillips till piraterna. Besättningen försökte sedan byta sin kapten mot den pirat som de tagit tillfånga. Piraterna gick med på bytet, men höll inte sin del av avtalet utan tog med sig Phillips i en livbåt, på vilken de sedan flydde.

Maersk Alabama fördes sedan i säkerhet och inga av besättningen kom till skada. Men kaptenens liv låg fortfarande i piraternas händer, som nu befann sig i livbåten tillsammans med de fyra piraterna och nio dagars proviant. Den 9 april konfronterades livbåten med det amerikanska stridsfartyget USS Bainbridge vars kapten under ledning av FBI började förhandla med piraterna. Livbåten bevakades också av helikoptrar.

Dagen efter, den 10 april, försökte kapten Phillips fly och hoppade ner i vattnet och började simma. Piraterna sköt, och en av dem hoppade efter och släpade tillbaka Phillips till livbåten. Piraterna krävde en lösensumma och hotade med att döda Phillips. Förhandlingarna - som USA höll med piraternas befäl i den somaliska hamnstaden Eyl - bröt senare också samman efter det att USA krävt att piraterna skulle ställas inför rätta, något de byäldste inte gått med på. Samtidigt blev situationen på havet alltmer laddad och president Obama gav militären frihet att försöka frita kapten Phillips om hans liv var direkt hotat. Så bedömdes fallet också vara när piraterna riktade sina AK-47:or mot Phillips huvud - varefter amerikanska krypskyttar som fanns placerade på USS Bainbridge öppnade eld och sköt ihjäl 3 av piraterna. Den fjärde hade tidigare kapitulerat och tillfångatagits av amerikanerna. Kapten Phillips räddades, och historien slutade för besättningens del lyckligt.

President Obama förklarade också att kapten Phillips var en hjälte och sa:

- Jag delar landets beundran för kapten Phillips hjältemod och hans osjälviska handling att skydda fartygets besättning. Hans mod är ett föredöme för alla amerikaner, sade president Obama som lovade att bekämpa sjöröveriet utanför Somalias kust.

Slutet på historien blev otroligt lyckat. Främst givetvis därför att besättningen klarade sig - men också lyckat på så vis att USA gjorde en tydlig markering mot piraterna - och inte, som andra länder gjort, betalade någon lösensumma. Piratdåden utanför Somalias kust är - precis som islamismen inom landet - ett internationellt problem, och ett problem USA med denna aktion visat att de kan ta ledning i att bemöta.

Källor: Washington Post, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

De somaliska flyktingarna 20090316

Somalias islamism 20090316

Hoten från Somalia
20081202

1 kommentar:

Anonym sa...

USA gjorde rätt:
BETALADE INTE.
Sköt piraterna
Pritog Gisslan.

3 Poäng till USA.

Noll till övriga.