torsdag 9 april 2009

Iran firar kärnkraftsdag

För ca 3 veckor sedan firade Iran sin nyårsdag nowruz - en dag president Obama lät hälsa iranierna att han var öppen för direkta förhandlingar om Irans kärnkraftsprogram, som USA och Västvärlden befarar kan leda till utvecklandet av en iransk atombomb. Idag firade Iran sin kärnkraftsdag - då landets president Mahmoud Ahmadinejad passade på att inviga ett nytt kärnkraftsverk som syftar till att utveckla uran-bränsle för planerade hårdvattenreaktorer.

Iran har enligt statliga myndigheter ökat antalet anrikningscentrifuger från 6000 till 7000 sedan februari.

Ahmadinejad förklarade också att han var beredd att hålla dialog med Obama - eftersom förutsättningarna förändrats och Obama är mer öppen för dialog än Bush var. Innebär det att Ahmadinejad kommer att förhandla om att avbryta kärnkraftsutvecklingen? Knappast.

I det avseendet får västvärlden förmodligen lita på honom, om han och den iranska regimen nu överhuvudtaget går med på några sådana löften. Det är dock ett högt spel som kan få ytterst allvarliga konsekvenser vid fel utfall. Det iranska kärnkraftsprogrammet är dessutom väldigt populärt inom landet. I juni går nationen till val och alla kandidater är för ett inhemskt kärnkraftsprogram.

Källa: ABC News

Se även tidigare inlägg:

Bushs meddelande till Iran 20090321

Obamas meddelande till Iran 20090320

Iran, USA och svensk media 20090306

Inga kommentarer: