måndag 20 april 2009

FN-konferensen urartar i befarad skandal

FN-konferensen i Genève urartade tidigare idag på precis det sätt som många befarat. Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som redan innan konferensen i iransk statstelevision sagt att "Sionisternas ideologi och regim är rasismens fanbärare" - återgav som inledande talare på konferensen samma budskap och gick till hätskt angrepp mot Israel. Han anklagade Israel för att ha upprättat det mest grymma och repressiva styret i Palestina, och anklagade FN:s säkerhetsråd för att i 60 år ha stöttat Israels "rasistiska folkmordsregim". Han kallade även Israels krig mot Hamas i Gaza i början av året för ett folkmord.

– De skickade utvandrare från Europa, från USA för att skapa en rasistisk stat i det ockuperade Palestina, sa Ahmadinejad.

Sveriges delegat, FN-ambassadör Hans Dahlgren, reste sig då tillsammans med många andra delegater och lämnade konferensen. Något Ahmadinejad redan på förhand informerats om skulle ske om han gjorde antisemitiska uttalanden, vilket ändå inte hindrade honom. Kvar blev främst de arabiska diplomaterna.

Här är ett klipp som visar Ahmadinejads tal och hur mängder av delegater lämnar lokalen:Reaktionerna på Ahmadinejads tal lät sig inte vänta:

- Detta var groteskt och en stor skandal för FN. Ahmadinejad tog hela salen i besittning, slutade inte prata utan bara hånlog och fortsatta att angripa Israel. FN borde aldrig ha låtit honom komma hit, det är en skam för världsorganisationen, säger Nobelpristagaren Elie Wiehsel till SvD utanför salen.

- Detta var ett kampanjtal, hopsnickrat för hemmapubliken och för att vinna valet i juni. Han lade sig på den absolut lägsta nivån. Ahmadinejad är en usling, en dinosaurie. Jag hoppas att budskapet gått fram när västländerna lämnade salen, och att han begriper att hans idéer inte vinner, säger Alan M. Dershowitz, juridikprofessor vid Harvard till SVD.

Också Israels regering protesterade. Konferensen inföll på Israels minnesdag över förintelsens offer, och Israels nytillträdde premiärminister Benjamin Netanyahu, som är en skarp kritiker av Iran kommenterade Ahmadinejads medverkan på konferensen med orden:

– Medan vi minns de sex miljonerna (judar som mördades under Förintelsen) hålls en konferens som påstår sig vara mot rasism i Schweiz. Hedersgästen är en rasist, en Förintelseförnekare som inte gör hemlighet av sin avsikt att sudda ut Israel från jordens yta, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar Aftonbladet som citerar BBC.

Historien slutade dock inte där. Efteråt talade Ahmadinejad också på en presskonferens och läxade då upp västländerna som lämnade lokalen med följande ord:

- De som lämnade salen under talet gjorde något mycket dåligt. Det är verkligen beklagligt. Men det var en minoritet som lämnade, majoriteten satt kvar och lyssnade. Västländerna borde inte vara så arroganta och själviska, det är roten till dagens världsproblem. De borde lära sig att sitta kvar och lyssna även till sådant de inte håller med om, sade president Ahmadinejad vid en tumultartad presskonferens efter sitt tal.

Sverige, tillsammans med många andra länder har valt att delvis bojkotta konferensen genom att skicka dit delegationer men inte några ministrar - andra länder som USA och Israel har valt att bojkotta konferensen helt och hållet. Vad som nu kommer att ske med resten av konferensen står ännu inte klart. Sveriges delegat Hans Dahlgren sa om eventuell fortsatt medverkan så här:

- Jag vill inte göra några uttalanden om vad som kommer att hända och varför Sverige gör si eller så. Jag kan bara hänvisa till utrikesdepartementet.

Bland svenska politiker råder också delad syn på den svenska positionen till konferensen ifråga.

- Det är beklagligt att regeringen gett upp. Vi har en lång tradition av starkt stöd till FN. Jag beklagar att regeringen valt att bojkotta konferensen på ministernivå, sade den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Carolina Hägg till TT.

Medan Folkpartiets utrikespolitiska taleskvinna Birgitta Ohlsson däremot säger:

- Västvärlden har morskat upp sig värderingsmässigt och satt ner foten rejält. Sveriges beslut, liksom många andra länders, att inte skicka en representant på politisk nivå är en kraftfull markering.

Det är såväl korrekt beskrivet som moraliskt korrekt att västvärlden morskat upp sig. Den markeringen gjordes dock av USA redan 2001 på den första konferensen, då USA föregick med ett gott exempel förutan vilket det förmodligen inte hade varit lika stor uppståndelse kring detta års konferens.

Källor: DN, SVD, Expressen, Aftonbladet, Dagen

Se även tidigare inlägg:

Bush och Obama - Durban I och Durban II 20090419

USA nobbar FN-konferens 20090228

Iran, USA och svensk media 20090306

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men sionism ÄR ju rasism!

Anonym sa...

Anti-sionism ÄR rasism. Antisemitismen visar på nytt upp sitt fula tryne.

Salaam, Shalom, Dorot sa...

Israel precis lika religiöst segregerat som Iran är. Jag trodde de hade samma slags lagstiftning vad gäller t ex universitet och religionsfrihet att missionera - även om Iran är strängare mot konvertiter, så är Israel bra mycket hårdare mot araberna än vad Iranierna är... rätta mig den som vet!

Anonym sa...

Varför citerar ni extremsionister som Wiehsel och Dershowitz? Det bidrar ju bara till bilden av moraliskt förkrympta västregimer som böjer sig för Israels lobby endast månader efter Gaza-massakern.

Second Opinion sa...

Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, kritiserar EU-delegaternas uttåg i en intervju med Second Opinion. "Jag har aldrig varit med om en sådan sak under min tid på FN," säger han och kritiserar att medierna inte problematiserat frågan mer. Läs artikeln på www.second-opinion.se, lyft den gärna och skriv egna inlägg.
MVH Second Opinions redaktion