fredag 24 april 2009

Några röster om tortyrdebatten

Det är svårt att överskatta konsekvenserna av vad som skulle kunna ske om den pågående inom-amerikanska politiska striden kring Guantanamo-förhören resulterar i att tidigare Bush-anställda åtalas.

Den yttersta vänsterkanten inom amerikansk politik (och den allra yttersta falangen i det Demokratiska partiet) har inte förmågan att se skillnad på saker och ting; inför Irakkriget jämförde de Bush med Hitler (en jämförelse lika absurd som jämförelsen mellan Israel och Nazityskland). Det är dock inget nytt och den förmågan har de aldrig besuttit - de ser heller ingen skillnad mellan att bedriva tuffa förhör (låt gå, tortyr) på Khalid Sheik Mohammed - hjärnan bakom 9/11 - en mördare som uppgett att han med sin "välsignade högra hand" skar halsen av den judiske journalisten Daniel Pearl - en man med perversa medeltida idéer som om han vore fri inte bara skulle utgöra ett hot mot USA och den demokratiska västvärlden, utan också mot varje kvinnlig individ i det land som för inte alltför många år sedan styrdes av galningar som KSM - som stenade kvinnor till döds för att ha träffat individer av motsatt kön utanför familjen.

Att jämföra ett förhör med Khalid Sheik Mohammed för att få information för att förhindra framtida terrorattacker (i en tid när minnet från attacken 9-11 var mycket färskt) med tortyr av oskyldiga i Saddam Husseins fånghålor, Sovjets Gulagläger eller Nazitysklands koncentrationsläger är absurt. Lika absurt är det faktum att Khalid Sheik Mohammed förmodligen lever under bättre förhållanden än tusentals fångar i amerikanska fängelser, som sitter fängslade för brott betydligt mindre än det Khalid Sheik Mohammed begått.

Med det sagt - så är det dock förståeligt att kritik finns mot metoderna i fråga. Och en ytterst legitim kritik är huruvida oskyldiga faktiskt också utsatts för sådana metoder - och ingen sund demokrati skulle undvika en sådan debatt. Men steget från en sådan legitim kritik, till att öppna upp för åtal för en tidigare administration som fått makten utifrån och i enlighet med den amerikanska konstitutionens föreskrifter och kriterier är enormt. Och det öppnar upp för ett politiskt inbördeskrig som hotar att splittra hela nationen i en oöverskådlig framtid.

Den konservative författaren David Frum skriver följande om situationen:

"President Obama is sliding toward one of the most dangerous decisions of his administration – and very possibly one of the most dangerous in the history of the American republic.

Yesterday, Obama opened the door to possible prosecutions of former Bush officials. If the president’s words represent his intentions, this country may be about to plunge into a cycle of partisan reprisal that will make the years from Watergate through the Clinton impeachment look like a golden age of good feelings."


Den tesen tycks också få medhåll av andra. John McCain, som själv motsatte sig te x skendränkningar av fångar (något han själv blev utsatt för i Vietnam) och som menar att sådan behandling bör klassificeras just som tortyr har skrivit ett brev till Obama tillsammans med bland annat Demokraten Joe Lieberman och Republikanen Lindsey Graham där de rekommenderar att Obama inte inte lämnar dörren öppen för åtal av högre uppsatta tjänstemän inom Bushadministrationen. Här är ett videoklipp där John McCain förklarar sin position:Problematiken med att lämna dörren öppen för åtala redogörs här också av Bill O'Reilly på Fox News:Och här är president Bush presstaleskvinna Dana Perino, som tycker att president Obama hanterat hela situationen mycket illa:

Se även tidigare inlägg:

Obama öppnar upp för politiskt tortyrkrig 20090422

Inga kommentarer: