torsdag 9 april 2009

Obama förbereder sig för immigrationsfrågan

Obama planerar att ta itu med immigrationsfrågan i år. I maj kommer han att tala offentligt om ämnet, för att sen försöka lagstifta om saken någon gång i höst. Ett mål som av många betraktas som väldigt - och kanske alltför - ambitiöst, när presidenten samtidigt har händerna fulla med så mycket annat, och där han lovat att en hälsovårdsreform kommer att gå före.

Obamas utgångspunkt i immigrationsfrågan är att illegala invandrare ska kunna ges status som legala invandrare, och men sona sitt lagbrott genom straffböter. Framtida illegal invandring ska sedan stävjas genom hårdare gränskontroller och hårdare tag mot arbetsgivare som anställer illegala invandrare. Ett nationellt system för att verifiera en invandrares status ska också upprättas. Det kommer dock att bli en het debatt, där utgången är allt annat än säker. 2007 röstades en ett snarlikt bipartisanskt förslag ned i Kongressen, som gick ut på att ge illegala invandrare legal status, och som backades upp starkt av dåvarande president George W. Bush. En skillnad är dock att Kongressen denna gång behärskas än fler Demokrater, vilket kanske skulle kunna gynna förslaget. Samtidigt gör den ekonomiska krisen att allt fler amerikaner anser att latino-invandrarna stjäl deras jobb, vilket i syn tur ökar allmänhetens motvillighet. Det ska således bli intressant att se vilken väg Obama väljer att gå för att driva denna mycket viktiga fråga framåt.

Här är ett seminarium med Los Angeles Times kolumnist Gregory Rodriguez, som i höstas kom ut med boken "Mongrels, Bastards, Orphans and Vagabonds Mexican Immigration and the Future of Race in America" om latino-amerikanernas historia i USA, och om USA:s nya "rasfråga" - och som här talar om ämnet på ett mycket intressant sätt:Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton erkänner amerikansk skuld till Mexikos problem
20090326

USA ökar responsen på våldet i Mexiko 20090325

Inga kommentarer: