fredag 17 april 2009

Spaniens justitieminister motsätter sig Bush-åtal

Spanska åklagare gjorde idag en officiell rekommendation att inte utreda eller åtala de sex fd Bushanställda som i början av månaden anmäldes av den spanska människorättsaktivistgruppen Association for the Dignity of Prisoners för brott mot mänskliga rättigheter.

Åklagarna menar att en sådan slags utredning borde ske i USA, inte i Spanien - de ifrågasatte också idén om att åtala advokater och presidentrådgivare som varken utförde den påstådda tortyren för egen del, eller var ytterst ansvariga för att fatta något beslut om något sådant. Åklagarnas rekommendation är dock inte bindande, och ett åtal skulle i teorin fortfarande kunna påbörjas. Landets justitieminister Candido Conde-Pumpido sa dock att han inte stödde någon utredning mot de amerikanska ämbetsmännen.

Om åtal likväl kom på fråga, så rekommenderade åklagarna dock att domare Baltasar Garzon som mottagit anmälan, skulle bytas ut mot en annan som redan utreder huruvida CIA-flyg använt sig av spanskt luftrum för att förflytta GTIMO-fångar till eller från fångbasen. Garzon avsade sig också några timmar senare själv fallet, något som ses som ett bakslag för de målsägande.

Det hela är förstås mycket goda nyheter, både för CIA, den fd Bushadministrationen och för den amerikanska regeringen överlag. Igår meddelade också president Obama att inte heller han kommer att driva något åtal mot de tjänstemän i underrättelsetjänsten som bara lydde order. Det spanska beslutet respekterar att USA:s regering står ansvariga inför sitt eget folk, inte inför omvärlden - och Obamas beslut att den amerikanska regeringen är en kontinuerlig sådan som representerar ett utåt enat USA, oavsett interna stridigheter partierna och olika administrationer emellan.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Obama släpper information om förhörsmetoderna på GITMO 20090417

Obama måste stå upp för amerikansk integritet 20090406

Spansk domstol vill åtala Bush-anställda 20090401

Inga kommentarer: