tisdag 14 april 2009

Blagojevich förklarar sig oskyldig i rätten

Blagojevich som befann sig på Disneyworld i Florida när rättegången mot honom inleddes i mars, befann sig idag personligen i rätten för första gången sedan hans arrestering den 9 december förra året. Och inte helt oväntat förklarade han sig oskyldig till alla 19 åtalspunkter. Det var i övrigt en mycket avslappnad Blagojevich som befann sig i rätten tillsammans med sin bror Robert som också står åtalad, och som också förklarade sig oskyldig.

På vägen ut ur rätten hade en stor skara människor samlats för att ställa frågor och fotografera med såväl vanliga kameror som mobiltelefoner, och Blagojevich log och skämtade ungefär mer som om han befunnit sig på en politisk kampanj än i en rättegång. Han citerade också Winston Churchill och sa:

"I'm glad this process has finally begun. It's the end of the beginning in one respect, but it's the beginning of another aspect. That is, the beginning of me being able to prove and clear my name and be vindicated of what are inaccurate allegations."

Det faktum att han agerade som en filmstjärna styrks också måhända av att han ansökt om tillstånd att få resa till Costa Rica för att medverka i Reality Showen I'm a Celebrity... Get Me out of Here! (typ som svenska Robinson, fast för kändisar) - något en domare måste ge tillstånd till efter att hans visum fråntagits honom i samband med hans arrest i december.

OBS: Den slutgiltiga rättegången har ännu inte börjat och det kan dröja månader innan den kommer igång. Fälls han där så riskerar han dock flera år i fängelse.

Källor: Yahoo News, Chicago SunTimes här och här, New York Times.

Se även tidigare inlägg:

Rättegången mot Blagojevich inleds 20090404

Blagojevich drar till Disneyworld 20090402

Inga kommentarer: