I sitt möte med företrädare för BP förmådde Obama få företaget att betala ut 20 miljarder dollar till en fond som ska ersätta dem som drabbats ekonomiskt av katastrofen. Förmodligen kommer dock ytterligare 15 miljarder dollar att krävas, emnar Isfeldt. Olika faktorer - däribland regeringens krav - gör dock att BP:s framtid är osäker. SVD skriver:
Gudmund Halle Isfeldt menar också att det finns en risk för USA:s och Obamas agerande, sett till oljebolagens vilja att göra affärer i landet framöver. Det obegränsade ansvar man kräver av BP innebär att USA har gått från att vara ett stabilt land där det var låg risk för oljebolagen att verka och göra affärer, till att bli ett högriskland.
BP är en av världens - och USA:s - största oljeproducenter och i USA också störst på naturgassidan.
– Vem har egentligen lust att vara i USA efter det här? Potentiellt sett så kan BP gå i konkurs. Vem skulle i så fall ha råd att vara här? Egentligen ingen, säger Gudmund Halle Isfeldt.
– President Obama borde faktiskt komma på banan med något som gör att andra bolag förstår att risken ändå inte är total, utan begränsad till något. Och hur stort detta något är borde Obama definiera, säger han.
USA har förstås en svår balansgång att gå - att hålla oljeföretaget ansvarig för dess ansvarslöshet och den skada som skett, utan att fördenskull skrämma iväg oljebolag från att investera i USA.
Källa: SVD
Se även tidigare inlägg:
Katolska hjälporganisationer hjälper oljedrabbade 20100625
Djur utrotningshotas pg a oljekatastrofen 20100625
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar