tisdag 22 juni 2010

General McChrystal i blåsväder

General Stanley McChrystal som leder de amerikanska styrkorna i Afghanistan har hamnat i blåsväder efter att i en uppkommande artikel i the Rolling Stone avfärdat stora delar av Obama-administrationen som inkompetenta - inklusive president Obama själv. Det är inte första gången McChrystal är kritisk mot Obama, något han också var innan Obama pålyste sin egen truppökning i Afghanistan hösten förra året. MSNBC har här ett inslag om den senaste händelsen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyJag gillar McChrystal som verkar vara en alldeles utmärkt general. Och kritik mot Obama-administrationens kirgspolitik är knappast felriktad. (Och speciellt den som riktas mot några specifika personer inom administrationen - som te x Joe Biden, som det knappast är svårt att inte ta för ett skämt - och att en kompetent general som McChrystal skulle vara under en sådan som Joe Biden är förstås löjligt).

Men trots att rimlig kritik säkert finns både mot Obamas strategi och några av hans inkompetenta medarbetare (Dick Cheney, Donald Rumsfeld et c var mycket bättre än Obamas krigskabinett) så bör en amerikansk general inte gå emot nationens överbefälhavare inför offentlig internationell media. Det finns det inga ursäkter för. Det är Obama som är USA:s överbefälhavare i minst (förhoppningsvis bara) två år till - och svårare än så är det inte. Hade McChrystal meningsskiljaktigheter med den amerikanska regeringen så borde han ha tagit upp dessa med presidenten och administrationen direkt. Inte via en tidningsintervju.

Med det sagt bör Obama inte överreagera - och en som avfärdar Joe Biden så rakt som McChrystal gjorde kan knappast vara dålig - tvärtom. Även om Obama säkert ser det från en annan synpunkt. Men McChrystal är en kompetent general och istället för att göra något alltför stort av detta bör Obama låta sig försonas med McChrystal och sen fokusera på den verkliga uppgiften: att vinna i Afghanistan. För att göra det måste Obama och McChrystal (och vilken general som helst) samarbeta.

Här har Fox News ett inslag om saken där McChrystals ursäkt också citeras:Oavsett vad man tycker om McChrystals uttalanden (jag anser att det var fel av generalen, även om hans kritik säkert stämde i många avseenden - få torde ha kompetens att bedöma ett krigskabinetts kvalité lika bra som just McChrystal -) så indikerar dock händelsen att Obama inte har världens bästa relation med den militär han är överbefälhavare för. Något som är av stor vikt att ha för en krigspresident.

Politico har här en läsvärd artikel om Obamas problem i Afghanistan (och ni som kommer ihåg minns kanske att Obama-administrationen för några veckor sedan lät sig dras in i tjafs också med Afghanistans president Hamid Karzai).

Se även tidigare inlägg:

Hamid Karzai i Washington 20100512

General McChrystal optimistisk om Afghanistan 20100114

Inga kommentarer: