fredag 18 juni 2010

Republikanen Joe Barton ber BP om ursäkt

BP:s VD Tony Hayward befann sig igår på förhör inför den amerikanska kongressen, där han väntades (och förmodligen väntade sig) att bli hett grillad av arga kongressmän - och av dessa avkrävd en offentlig ursäkt till det amerikanska folket. Vad som inträffade var dock det motsatta. Den republikanske kongressmannen Joe Barton från Texas bad istället Hayward om ursäkt för att Vita Huset fått BP att gå med på att betala 20 miljarder dollar i ersättning till de drabbade.



Joe Barton fick snabbt skarp kritik från såväl republikaner som demokrater - som alla tycks ha gemensamt att skulden för olyckan och ansvaret för att fixa till problemen i första hand ligger på företaget. Att därför be BP om ursäkt var därför knappast det bästa. Och ur ett republikanskt perspektiv var det förmodligen inte heller det bästa, eftersom uttalandet kommer att skapa en alldeles förträfflig ad om hur republikanerna sätter storföretagen före, hmmm, "the small people".

Det är förmodligen sant att det i sådana här situationer blir lätt (och ibland för lätt) att demonisera företag. Med största säkerhet har BP gjort massor av fel - men det innebär inte att te x förstatligande av oljeföretag eller förbjudande av djuphavsoljeborrning eller ens ogenomtänkt hårda regleringar är ett alternativ till företag likt BP - vilket oftast alltid är de första alternativen till hands från vänsterhåll vid kriser som dessa. Men giltig kritik mot Obamas och Vita Husets respons på oljekrisen innebär inte att BP:s bristande säkerhet och dåliga back-up-planer på något sätt bör tolereras, och definitivt förtjänar BP inte någon ursäkt i rådande situation.

Se även tidigare inlägg:

Giuliani om Svanberg, BP, Obama etc 20100618

Inga kommentarer: