tisdag 15 juni 2010

Djurlivet hårt drabbat av oljekatastrofen

Djurlivet i och i anslutning till mexikanska golfen har drabbats hårt av oljekatastrofen. MSNBC har här ett intressant inslag om några av de speciella djurarter som drabbats:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här ett annat inslag om hur oljan slår mot den blåfenade tonfisken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyUSA är ett land med en storslagen natur med nästan alla slags tänkbara klimat. Vad som är bra med USA är också att det är ett land (vilket klippen ovan visar) med stort engagemang för djur- och naturliv. USA var det första land på jorden att upprätta en nationalpark (Yellowstone) och djurpoliserna på Animal Planet har ingen motsvarighet i Sverige (även om det förmodligen skulle behövas). Och även om allt engagemang och största välvilja inte räcker för behoven i situationer som den i Louisiana och kusterna vid mexikanska golfen, så ger engagemanget likväl hopp. Man kan undra hur engagemang för djur- och naturliv vid katastrofer som dessa fungerar i andra länder, som te x Ryssland, eller i Afrika?

Se även tidigare inlägg:

Kevin Costner om sin oljereningsmaskin 20100615

Federalt tigerpytonförbud diskuteras i kongressen
20100325

Ken Burns om amerikanska nationalparker 20090927

Inga kommentarer: