tisdag 15 juni 2010

Många oljespill världen över uppmärksammas inte

SVD har här en synnerligen intressant informativ artikel om oljekatastrofer runtom i världen. Medan allas blickar för närvarande är riktade mot USA, mexikanska golfen och BP, så sker årligen en mängd oljekatastrofer.

I Nigerdeltat sker årligen olyckor i storlek av Exxon-Valdez-olyckan i Alaska 1989, som fram tills nu var den största oljespill-olyckan i amerikansk historia. Enligt WWF och Amnesty så har 1,5 miljoner ton olja runnit ut i deltat de senaste 50 åren. SVD skriver:

"Det innebär att deltat utsatts för ungefär lika mycket olja som läckte ut i Exxon Valdez-katastrofen i Alaska – varje år i ett halvt århundrade. Det är också mer än som beräknas ha vällt ut i Mexikanska golfen."


Katastrofer sker dock inte bara i Afrika - även Ryssland är svårt drabbat. I Khanty-Mansiysk-området i västra Sibirien stora mängder olja ut, enligt den svenska marinbiologen Jonas Fejes ansvarig för oljeskadegruppen på IVL, som ocskå själv besökt det ryska området.

- Det gemensamma för Khanty-Mansiysk och Nigerdeltat är att det är ganska instabila politiska miljöer långt borta från västvärlden. Varken regering eller oljebolag har något intresse av att stoppa vad som händer. Ur den aspekten kan man säga att ska en olycka som den i Mexikanska golfen hända, ska den hända i USA. Där finns regelverk, resurser och medier, säger Jonas Fejes, skriver SVD.


Både Khanty-Mansiysk och Nigerdeltat består precis som Louisiana av känsliga våtmarker och i Sibiren är miljön ännu känsligare eftersom det är näringsfattigare, och således har färre bakterier som kan bryta ned oljan.

Det var mer än jag visste. Och visar också på allvaret med oljespillen. USA som trots allt försöker göra allt de kan för att stoppa den rådande olyckan kan förhoppningsvis lära sig något och därefter exportera dessa kunskaper till platser runtom i världen. Företagens skuld till oljespillen bör också undersökas - såväl BP:s roll i mexikanska golfen, som Shells roll i Nigerdeltat. Men också de enskilda regeringarnas agerande i de drabbade afrikanska länderna.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Obama på nytt besök i oljedrabbad söder 20100615

Inga kommentarer: