söndag 13 juni 2010

Blago vs USA - del 1: Rättegången har börjat

Rättegången mot Rod Blagojevich började i veckan - en process som kommer att pågå hela sommaren. Det är en rättegång som USA väntat på, men som guvernören själv också tycks ha sett fram emot som ett tillfälle att rentvå sig från åklagarens anklagelser:

"Finally you'll be able to hear things I've been dying to tell you for the last year and a half", sa en utåt sett icke-nervös Blagojevich innan han traskade in i rätten.


Rättegången i sig blev dock snabbt betydligt allvarligare än Blagojevich själv varit de senaste 18 månaderna. I torsdags vittnade Alonzo “Lon” Monk som var stabschef åt Blagojevich när denne var guvernör. Monk berättade hur Blagojevich brukade använda siffrorna 1,2,3,4 för att beskriva sig själv, Monk och två andra (Chris Kelly och Tony Rezko) när de tjänade pengar. Blagojevich hade också, enligt Monks vittnesbörd, 2007 eller 2008 i samband med de två ensamma diskuterade FBI:s pågående utredning sagt till Monk:

“ ‘If ever asked about 1,2,3,4, don’t talk about it,’ ”


Monk berättade senare hur han själv ljög FBI rakt i ansiktet när han 2005 tillfrågades om Rezko och Kelly eventuellt hade något illegalt inflytande över Blagojevich-administrationen. Han berättade vidare inför juryn hur Rezko (som var en av Blagojevichs främsta insamlingsdonatörer) i själva verket gett honom upp till 90 000 dollar i kontanter, uppstyckade i 10 000 dollar som kom i kuvert. Monk förklarade dock också att han inte berättade om pengarna han fick från Rezko för Blagojevich:

“I didn’t think he would approve. It would have been putting me in jeopardy and him in jeopardy. . . . His chief of staff is doing something wrong and that somehow would implicate him.”


Monk berättade också att Tony Rezko försett Illinois första familj med pengar genom att anställa Rod Blagojevich hustru Patricia till ett jobb som spelade föga roll, det viktiga var:

"that he hire Patti and she do something and he be able to pay her a salary," sa Monk om Rezko.


Monk berättade också om Jesse Jackson Jr som var intresserad av att få överta Barack Obamas efterlämnade senatsplats 2008, som Blagojevich i egenskap av guvernör skulle tillsätta någon att överta. Och i ett av de av FBI inspelade avlyssningarna säger Monk om Jesse Jackson Jr:

"He'll offer you fundraising and all kinds of stuff,”


Åklagare har hävdat att Jacksons medarbetare erbjöd 1,5 miljoner dollar i kampanjbidrag till Blagojevich för Obamas senatsplats, men Jackson själv har förnekat alla slags felageranden och står inte åtalad för något.

Blagojevich kunde ses grimasera en hel del under Monks vittnesbörd och domare James Zagel sa till slut till den tidigare guvernören att lägga av med det.

Här är ett reportage som beskriver rättegångens inledning:Rättegången kännetecknas av allvar, och Blagojevich riskerar att spärras in en stor del av resten av sitt liv. Den humor som Blagojevich personligen dock förmedlat de senaste 18 månaderna har emellertid inte upphört. Här är har teatergruppen The Second City en bild av en komisk fake-Blagojevich Facebook-sida. Och här är bilden på Blagojevichs mug-shot, dvs standardbilden som polisen tog efter att de arresterat honom i december 2008 som offentliggjordes för några dagar sedan.

För dem intresserade av fallet Rod Blagojevich så kommer sommaren att innehålla många intressanta stunder. Här har Chicago Tribune en sida som följer rättegången och tidigare händelser i Blagojevichs korruptionskarriär.

Källor: Chicago Tribune, Chicago Sun Times, Time, Chicago Tribune

Se även tidigare inlägg:

Rättegången mot Rod Blagojevich 20100602

Inga kommentarer: