onsdag 16 juni 2010

Obamas möte med Svanberg och BP

BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg mötte idag president Obama i Vita Huset. Här talar Obama om mötet där han förklarar att BP lovat att sätta upp en fond på 20 miljarder dollar för att täcka skadeståndskrav från de drabbade. BP beslutade också frivilligt att skapa en fond på 100 miljoner dollar för att kompensera drabbade anställda som påverkats av olyckan på oljeriggen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här talar också Carl-Henrik Svanberg själv utanför Vita Huset där han ber det amerikanska folket om ursäkt för olyckan på hans generations svajande svengelska och förklarar att BP tänker ta sitt ansvar för situationen och ta hand om folket i den drabbade regionen och bekräftar också presidentens ord om att BP tänker satsa 20 miljarder dollar i en fond för att återuppbygga det drabbade området. Han förklarar vidare att president Obama är arg eftersom han bryr sig om människor, vilket BP också gör. Jag kan inte så mycket alls om Svanberg och kände inte till honom innan den här katastrofen - men det han sa i sitt korta tal lät bra - och just nu är det ett gott samarbete med BP som behövs - inte demonisering. Att de accepterat att upprätta 20 miljarderdollar-fonden ifråga är mycket positivt. Här är Svanberg:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Läs gärna också följande artikel i DN.

Se även tidigare inlägg:

Republikansk ad om Obamas oljerespons 20100616

1 kommentar:

Black Diesel Knight sa...

Jag tyckte Svanberg skötte sig hyfsat ändå. En stark trea enligt det gamla betygssystemet vi båda växte upp med. Det är naturligtvis en traumatisk upplevelse att stå till svars inför världens mäktigaste man med bakomvarande nation. Sen må man vara hur van i internationella sammanhang som helst. Han är nog rätt säker annars i konferansrummet och kan vara nyanserad. Han bet sig nog i sin muntorra tunga , sekunden efteråt.