onsdag 4 mars 2009

Obamas hemliga brev till Medvedev

President Obama skickade förra månaden ett hemligt brev till Rysslans president Dimitri Medvedev, där Obama förklarar att han är beredd att avstå från USA:s planerade missilförsvar i östeuropa, om Ryssland hjälper till att stoppa Iran från att utveckla långdistansvapen.

Brevet skickades som ett svar på ett brev Obama själv fått av Medvedev efter installationen, i ett försök att tina upp relationerna länderna emellan som varit ganska kylig sedan Ryssland invaderade Georgien i början av hösten förra året.

Ryssland har dessutom tydligt motsatt sig planerna på ett amerikanskt missilförsvar i Tjeckien och Polen. Ett missilförsvar som president George W. Bush menade var nödvändigt för att skydda från eventuella iranska missilattacker. Ryssland såg det dock som ett försvar främst riktat mot dem, och hotade med att själva rikta sina egna missiler mot Europa. Den retoriken har dock på sistone tonats ner, och förhoppningar finns nu på att frågan ska kunna lösas på ett tillfredsställande sätt för såväl Moskva som Washington.

“We have already received such signals from our American colleagues,”
sa president Medvedev. “I expect that these signals will turn into concrete proposals. I hope to discuss this issue of great importance for Europe during my first meeting with President Barack Obama.”

Helt smidigt är det dock inte säkert att dessa förhandlingar kommer att gå. Ryssland och Iran har en viktig handelsrelation, och Ryssland är inte alls lika angelägna som USA och EU om att Iran inte bör betros med egna kärnkraftsmöjligheter. Irans kärnkraftverk i Bushehr, är exempelvis byggt med rysk hjälp. Obama-administrationen har heller inte avskrivit planen på ett missilförsvar, även om de nu öppnar för förhandlingar kring detta. Därtill kommer att Iran faktiskt snabbt närmar sig utvecklandet av såväl kärnvapen som långdistansmissiler.

Sen finns förstås också ett annat faktum, som inte gärna talas högt om, men som måste vara av stor vikt för Europa och USA att reflektera över: nämligen att Ryssland helt enkelt inte alltid är den mest pålitliga förhandlingspartnern. Ryssland har genom Putins totalitära styre, genom invasionen av Georgien, och de retoriska hoten mot Europa, bevisat att man inte längre är intresserade demokrati.

Därför tål frågan att ställas om det faktiskt inte är så att NATO och Europa behöver ett missilförsvar, inte bara mot en islamiststat långt borta (som förmodligen hellre riktar sina missiler mot Israel än mot Berlin) utan också mot vår ryska granne, som trots allt genom hela sin historia ansett att makt och nationalism utgör mänsklighetens högsta värden?

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Obamas övertag gentemot Ryssland 20090129

Hur Obama bör bemöta Ryssland 20081115

Inga kommentarer: