onsdag 4 mars 2009

Domstol beslutar om Proposition 8

Proposition 8 - lagen i Kalifornien som förbjuder homosexuella äktenskap och som röstades igenom den 4:e november ifjol har hamnat i domstol, gällande huruvida den är konstitutionsenlig eller ej. På torsdag kommer ett domstolsförhör att hållas i frågan, och inom 90 dagar kommer domstolen sedan att fatta ett beslut gällande statusen för Kaliforniens 18 000 samkönade gifta par.

Domstolen har dock ett enormt tryck från båda sidor. Motståndare till gayäktenskap hotar med att dra igång en kampanj för att få de domare sparkade som röstar emot proposition 8. Men de som är motståndare till Proposition 8 är även de lika tydliga:

"It is one of the most important cases in the history of the California Supreme Court," säger Mark Rosenbaum, juridisk direktör för ACLU i södra Kalifornien. "The core tenet of our constitutional democracy is that fundamental rights of historically disadvantaged minorities are not dependent on the whim of the majority."

Under torsdagen kommer stora demonstrationer att hållas i delstaten, och hela förhöret kommer också att sändas live i San Francisco Civic Center, på en stor utomhusscen.

De flesta juridiska analytiker menar dock att domstolen kommer att få tillräckligt många röster för att tillåta redan ingångna homosexuella äktenskap att fortsätta gälla, medan de däremot inte kommer att kunna förändra proposition 8, som förbjuder framtida sådana. Den vägen är för domarna förmodligen också den mest smärtfria att gå.

Det var den 15 maj 2008 som Chefsdomare Justice Ronald M. George gav samkönade par rätten att gifta sig i Kalifornien. En dom som dock kördes i valet den 4:e november där folket fick rösta gällande proposition 8, en lag som förklarar att homosexuella äktenskap inte är giltiga.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Gayrättsaktivister protesterar utanför Rick Warrens kyrka 20090119

Kampen om Proposition 8 20091125

Inga kommentarer: