torsdag 13 november 2008

Amerikansk hjälparbetare mördad i Pakistan

Den 52-årige amerikanske hjälparbetaren Stephen Vance mördades igår i staden Peshwar i nordvästra Pakistan, där denne arbetade med att leda ett 150-miljoner dollars hjälpprogram för att ge människorna i området bättre levnadsvillkor och jobbmöjligheter - eftersom bristen på sådant många gånger driver dem i famnen på talibanerna, bara för att de inte har några pengar.

Vance som var anställd av regeringens hjälpbyrå U.S. Agency for International Development sköts ner tillsammans med sin pakistanske chaufför när han var på väg till sitt kontor. Det är det första direkta attentatet mot en västerlänning i ett område där den islamistiska extremismen frodas - och varifrån den också spridit sig in i Pakistan. En av Stephen Vances kollegor sa följande:

"This hurts bad. Stephen Vance was one of the best bosses I've ever had and deeply committed to delivering services to the poorest of the poor. And these are the thugs we're going to negotiate with?"

Samtidigt rapporterar Los Angeles Times idag hur en självmordsbombare med bil slog till mot en amerikansk konvoj i Jalalabad i Afghanistan, och dödade omkring 20 afghaner och en amerikansk soldat.

Båda händelserna är förstås väldigt tragiska - och det är inte första gången hjälparbetare i Afghanistan eller Pakistan hamnar i knipa - vilket dock nu också sker samtidigt som kriget i allmänhet försvåras.

Det upptrappade kriget i Afghanistan och den ökade laglösheten i västra Pakistan varifrån extremisterna sprider sig - kommer President Obama förmodligen att tvingas ta itu med på ett eller annat sätt, eftersom den pakistanska regeringen inte verkar vara kapabla till saken. Den goda nyheten är att Obama också verkar ha alla avsikter att göra just detta.

Se även SVD:s artikel Obama ger sig efter bin Ladin

Inga kommentarer: