torsdag 13 november 2008

Obama slutar som senator - gyllene tillfälle för Lieberman?

Idag, torsdag, meddelade den blivande presidenten Barack Obama att han kommer att lämna sin plats i senaten från och med söndag. Enligt lagarna i Illinois är det upp till delstatens guvernör att utse en efterträdare som kommer att besitta posten under de två återstående åren av Obamas mandatperiod som senator. Den demokratiske guvernören Rod Blagojevich har meddelat att han tänker utse en efterträdare under slutet av året.

Konsekvensen av att Obamas stol nu blir vakant är att demokraternas majoritet kommer att vara minimal en tid framöver. Joe Liebermans röst kommer viktigare än någonsin. Är detta Liebermans chans att genom att utnyttja situationen som en hållhake på demokraterna förhandla till sig en stabil plats inför framtiden?

Fast frågan är hur pass mycket Lieberman har att vinna? Kanske skulle de flesta demokratiska senatorerna rycka på axlarna vetandes om att de snart kommer att ha en betryggande majoritet. Bilden av Liebermans som "garant" för demokraternas majoritet kommer emellertid att bli tydligare under hösten, något han kanske kan utnyttja under framtida förhandlingar.

Lär mer: Obama resigning Senate seat

Inga kommentarer: