onsdag 26 november 2008

Skillnaden mellan Högern och Vänstern

Jag skrev igår ett inlägg om Proposition 8, och nämnde där att gay-aktivisterna vill driva bort lagen med hjälp av domstolar istället för att förändra opinionen (något som i USA kallas för kulturkrig, när man med politiska medel försöker pådyvla andra sina egna uppfattningar). Dick Erixon skriver här ett intressant blogginlägg där han beskriver skillnaderna mellan högern och vänstern, och försvarar Sarah Palins tydliga syn i moralfrågor genom just hennes tolerans för dem som inte tycker som hon själv. Jag citerar ett stycke från Erixon:

"...hennes[Sarah Palins] första beslut som guvernör i Alaska för två år sedan var att lägga in veto mot en lag som skulle särbehandla homosexuella delstatsanställda. Förslaget gick ut på att beröva deras partner anställningsförmåner som gifta par har. Även om hennes egen moraluppfattning är klar: äktenskapet är mellan man och kvinna, vägrade hon att som representant för statsmakten särbehandla homosexuella.

Här finns en grundläggande skillnad i attityd mellan höger och vänster. För vänsterfolk är det självklart att deras egen uppfattning borde vara lag och alla andra borde tvingas till att leva som vänstern anser vara rätt."


Erixon avslutar längre ner sitt inlägg med orden:

"Det är nog denna grundläggande skillnad i hållning till samhälle och debatt som gör att jag blivit höger."

En mycket sund analys av saken. Med det inte sagt att folk på högerkanten inte kan tendera att vara lika ensidiga - men de tenderar att vara det i mindre utsträckning än dem på vänsterkanten, och definitivt i mindre utsträckning än de på vänsterkanten utmålar dem att vara (vilket Sarah Palin/George W. Bush och många, många andra konservativa amerikaner är suveräna bevis på).

Inga kommentarer: