tisdag 18 november 2008

Lieberman kan bli kvar som ordförande

Det verkar alltmer som att senator Joe Lieberman får behålla sin plats som ordförande för Senate Homeland Security Committee. Liebermans position har stärkts sedan Obama gick ut och meddelade att han inte var intresserad av att straffa Lieberman och att en bestraffning skulle ringa illa med det budskap av enighet som Obama menar sig personifiera. En alternativ lösning vore en mildare form av bestraffning, som att frånta Lieberman ordförandeskapet i subkommittén Environment and Public Works Committee.

Några demokatriska senatorer har också uttryckt en rädsla för att en bestraffning skulle kunna resultera i att Lieberman hoppar av till republikanerna. Lieberman har gjort klart att det för honom vore oacceptabelt att förlora sin ordförandepost - samtidigt har republikanerna i Senaten sagt sig vara villiga att taga emot Lieberman med öppna armar.

Lieberman kommer att försvara sin sak inför sina demokratiska kollegor bakom stängda dörrer vilka sedan kommer att rösta om Liebermans framtid under tisdagen. Jag gissar att Lieberman kommer att få sitta kvar som ordförande för Senate Homeland Security Committee. Det värsta som kan ske är att vänsterbloggarna och några politiker tillhörandes demokraternas vänsterfalang blir lite murkna, men vem bryr sig? Om demokraterna är smarta söker de inte ena och utveckla Förenta staterna från vänster, utan från mitten, om de nu vill sitta kvar vid makten ett tag till i ett land som fortfarande lutar åt höger.

Läs mer: McCain backer Lieberman may keep committee chair

Inga kommentarer: