lördag 1 november 2008

Minoritetspartierna valet 2008

År 2000 bidrog tredjepartskandidaten Ralph Nader till att Al Gore förlorade presidentvalet mot George W. Bush. År 2004 fanns rädslan att samma sak skulle hända igen (utan att så blev fallet). Detta val, år 2008 - så är tredjepartskandidaterna nästan helt bortglömda, och totalt överkörda av de två etablerade partiernas enorma valmaskineri som gått på i full fart i snart ett års tid.

Men tredjepartskandidaterna har inte försvunnit bara för att det är svårt att se dem. Här är tredjepartsdebatten mellan den (numera) oberoende Ralph Nader, och Constitutions Partys presidentkandidat Chuck Baldwin i en 90 minuter lång debatt i klassisk presidentvalsdebattmanér i Cleveland, Ohio. Debatten ägde rum i torsdags, den 30 oktober - och ger ett väldigt intressant (och i dessa tider sällan omtalat) perspektiv på den amerikanska politiken. De diskuterar faktiskt ideologi och idéer - något som de har råd att göra eftersom de inte behöver fiska röster, medan Obama och McCain på sin höjd bråkar om politiska petitesser. Ur ett ideologiskt perspektiv är denna debatt därför mer intressant än alla tre presidentdebatterna mellan Obama och McCain tillsammans. Vad Baldwin och Nader har gemensamt är att båda vill förändra det rådande två-parti-systemet och ges möjlighet att delta i de stora offentliga presidentdebatterna som för närvarande helt kontrolleras av Demokrater och Republikaner.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Gjorde just en uppdatering av denna blogpost efter att just ha sett klart debatten som var oerhört intressant. Rent ideologiskt så tar såväl Nader som Baldwin upp frågor som sällan berörs av de etablerade partierna - i alla fall inte ur något djupare ideologiskt perspektiv. Rent realpolitiskt så är dock såväl Nader som Baldwin kanske lite väl teoretiska i sina förslag - men så blir det förmodligen för partier som aldrig haft någon reell politisk makt och aldrig fått ta politiskt ansvar i praktiken.

Sevärd och tänkvärd är denna debatt dock helt klart.