onsdag 5 november 2008

USA:s fyrtiofjärde president heter Barack Obama!

Det står fortfarande inte klart att Obama vunnit Florida, däremot vann han nyss Virginia och har nu 220 elektorsröster - vilket innebär att det räcker med att han tar Kaliforniens 55 elektorsröster för att han ska nå upp till de 270 elektorsröster som behövs för att bli president. Att Obama kommer att vinna Kalifornien råder det inga tvivel om, och därför står det nu klart att USA:s fyrtiofjärde president heter Barack Obama!

Obama har gjort en enorm bedrift som är värd all heder; en ung senator utan rik släkt, utan en politisk dynasti i ryggen - och dessutom en afro-amerikan, tillhörande USA:s största och historiskt mest utsatta minoritetsgrupp - som i primärvalet lyckades besegra en av USA:s främsta politiska familjer, och i det allmänna valet besegrade en av hela USA erkänd krigshjälte, och en av USA:s mest erfarna senatorer.

Fyrtio år efter mordet på den svarte medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr - som talade om sin dröm där han såg vita och svarta leva tillsammans - har USA nu valt en svart president. I ett land med en lång historia som väldigt länge kretsat kring just rasskillnader, är det något som alla amerikaner - svarta som vita - har all anledning att vara stolta över. I Barack Obama kommer USA:s svarta nu att få se en president som faktiskt representerar dem - och i Obama kommer omvärlden nu att få se en president som faktiskt representerar också USA:s afro-amerikanska arv. Det borde vara en källa till historisk försoning och enande - något värt att glädjas över - och något som gläder även mig.

Likväl känns det inte helt lätt att se den presidentkandidat som jag hoppats på sedan 2004 och konsekvent stött sedan 2006 förlora. Om någon amerikansk presidentkandidat i modern historia verkligen förtjänat att vinna, så är det John McCain. Han gjorde det inte år 2000, och han gjorde det inte heller denna gång. Men även om McCain inte vann presidentvalet - så vann han så mycket annat för USA:s räkning: när alla var emot honom förklarade han att han hellre förlorade ett val, än såg USA förlora ett krig - och med sitt politiska mod vann han kriget i Irak. Tack vare den strategi som McCain politiskt förespråkade förbyttes amerikanskt nederlag i seger - och tillsammans med den förbyttes en irakisk hopplöshet med nya möjligheter. John McCain vann genom sitt livsexempel också det amerikanska folkets tacksamhet. För när dammet lagt sig, och kampanjretoriken glömts bort - så kommer man fortfarande att minnas John McCain som krigsfången som återvände, som aldrig blev bitter - som satte sin nation först och som gav sitt liv till det land han älskade.

I denna stund är senator John McCain därför en man hela det amerikanska folket bör ge sin djupaste tacksamhet - medan senator Barack Obama i denna stund är den man som bör motta de varmaste gratulationer.

Tack John McCain för ett ärbart liv och en lång kampanj - och grattis Barack Obama, för en lång kampanj - och till en ärbar presidentperiod!

Inga kommentarer: