tisdag 11 november 2008

Vänstern förkastar Gates - Obama stödjer Lieberman

Blir detta Obamas första allvarliga prov beträffande vilken riktning hans framtida politik kommer att ta? Kommer han att tillmötesgå de vänstergrupper som varit ett viktigt stöd under primärvalet eller kommer han att välja att positionera sig mer mot mitten genom att låta försvarsminister Robert Gates sitta kvar på posten som försvarsminister, åtminstone för en tid?

Moderata demokrater i Kongressen, inklusive majoritetsledaren Harry Reid, stödjer idén om att låta Gates sitta kvar under en övergångstid. Men det är uppenbart att en del grupper tycker att valet av Gates skulle ringa illa med det mandat, som dessa vänstergrupper menar att Obama fått, om ett snabbt tillbakadragande av trupperna från Irak.

Medea Benjamin, vid antikrigsgruppen CodePink säger att ett utnämnande av Gates “would be a violation of the mandate for change that Obama says he represents”.

Ett scenario som en del experter ser framför sig är att Gates fortsätter som försvarsminister under en tidsperiod från sex månader till ett år. Sedan kommer posten som pentagons chef att övertas av exempelvis Richard Danzig, eller någon annan kandidat.

Liebermans framtid fortsatt oviss
Anbelangande en annan politiker, Joe Lieberman, vars framtid tidigare dryftats i denna blogg, så har Obama nyligen gjort ett uttalande där han säger sig önska se att Lieberman även fortsättningsvis tillhör demokraterna i kongressen, men att han inte ämnar lägga sig i kongressens göromål. Samtidigt går det rykten om att Bill Clinton ringt ett antal samtal till diverse demokratiska senatorer i syfte att rädda Lieberman. Att Clinton skulle ha agerat för att rädda Lieberman förnekas dock av talesmän för Clinton.

För övrigt har den republikanske minoritetsledaren Mitch McConnell sagt att Lieberman är välkommen att samarbeta med republikanerna.

Jag tror bestämt att Obama varit inne och sökt efter tips på vår blogg!

Källor: Anti-war camp urges Obama to dump Gates - Clintons Deny Pushing For Lieberman To Stay In Caucus - Obama wants Lieberman to stay with Senate Dems
För vidare läsning om Obamas ministär: Vilda spekulationer kring nye presidentens ministär

4 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Intressant. Det ska bli intressant att se hur Obama framöver kommer att förhålla till general Petraeus framöver. Anti-krigsgrupperna (jag tror moveon.org var huvudsponsorn) stod ju för reklamen "General Betray-us" tidigare i vår. Något som tedde sig ganska smaklöst. Förhoppningsvis distanserar sig Obama från dessa militanta pacifistpuckon.

Anonym sa...

Kände inte till denna bloggs existens innan innehavare gjorde ett inlägg på Ingerös blogg. Det är jag tacksam för att han (Erik?) gjorde. Här kan jag äntligen få en seriös inblick i amerikansk politik. Detta utan att få den negativa vinkeln som man alltid får på köpet i svensk mainstream-media. /gustaf horn

Ronie Berggren sa...

Tack Gustav, det är just det som är vårt syfte :)

Amer Al-bayya sa...

Stoppa USAs,Israels krig, krigsbrott och terror.Nu är det nog och stopp.
Kriget mot Irak (Israels krig-AIPACs krig),kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??..Vem styr USAs politik??Vem betalar USAs stöd till Israel??Vem styr USAs kongress??.Israels krigsbrott mot Gaza är största och grovste i vår historia..Var är FN???.Fick Saddam USAs stöd mot Iran ??och mot kurdarena ??Fick Al-Qaida USAs stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan??Vem skapade Al-Qaida??.Vet CIA något om det ??
Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..Vad är terrorism??Vem är terrorister??.Syrien vill att FN ska ta upp ämnet -terror- och förklara till alla vad man menar med terrorism..Men FN och USA vill inte diskutera det..Varför??
Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen-200 atombomber- först och förbjudna vapen-vitt fosfor-DIME bomber,FN...
7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.Varför dör USAs soldater för Israels ockupation och alla brott..??..

Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.

Jag frågar alla politiker :-
1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott med bosättningar över hela Palestina?
2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor,DIME bomber-??
3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??
5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st)??
6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
7- Vem kan stoppa Israel??

Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.Innan det blir för sent....