tisdag 25 november 2008

Bush benådar 14 personer

Den amerikanska konstitutionen ger presidenten makten att benåda medborgare som begått brott. Det tillhör seden att presidenten innan sin avgång tar sig tid att vara extra frikostig i sina benådningar. Bush har nu, enligt Washington Post benådat 14 personer som begått relativt små brott i form av ringa narkotikabrott och smått skattefusk.

Bill Clinton gjorde sig mer känd för att benåda sin knarkande halvkriminelle lillebror Roger Clinton - som i samma veva hade en lista på knarkarkompisar som han ville att storebrorsan också skulle benåda - något President Clinton dock inte gjorde.

En benådning av större proportioner är givetvis Gerald Fords benådning av Richard Nixon. De människor Bush benådat är inte offentliga, och inga storförbytare - varför det hela heller inte lett till några större rubriker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Får väl se om han benådar någon för krigsförbrytelser eller brott mot mänskliga rättigheter/antitortyrlagar?

Det har diskutterats om dels han skulle försöka göra en "bred" amnesti för alla för ett specifikt område (säg "misstänkta krigsförbrytare från USA" utan att nämna några namn, dels göra en som kunde inkludera sig själv(!) Det är dock diskussion om det ens skulle vara möjligt!

Ronie Berggren sa...

Det är sant att den diskussionen förekommit - vi får se vad som händer. Det verkar dock inte speciellt nödvändigt, eftersom Obama-administrationen klargjort att de har mycket litet intresse av att väcka några slags åtal mot den tidigare administrationen.