tisdag 21 september 2010

Lady Gaga kampanjar mot DADT

Lady Gaga fortsätter sin kampanj mot Don't Ask, Don't Tell och talade igår i Maine där hon uppmanade Maine-senatorerna Susan Collins och Olympia Snowe och Scott Brown från Massachusetts att inte filibustra ett förslag inbakat i försvarsbudgeten om att avskaffa DADT.

Hon menade också att det var de soldater som motsatte sig homosexuella som borde avskaffas från militären, inte de homosexuella. De som inte hade tillräcklig stor karaktär att kriga utan fördomar, borde åka hem. Här är talet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Lady Gagas tal var ett tal till kören, och lär inte ha fått särskilt många nya anhängare att förespråka ett avskaffande av DADT. Lady Gaga ger en bild av straighta soldater som motsätter sig DADT som riktiga monster. Något de flesta straighta soldater (inklusive dem som motsätter sig ett avskaffande av DADT) inte är. Soldatlivet gör att fördomar kring homosexualitet, hudfärg et c blir ganska irrelevant - och de flesta soldater är (förhoppningsvis) inte fördomsfulla.

Det hade varit att föredra om hon kunde ge sig i kast med den verkliga - och inte helt enkla - debatten om ämnet, som bl a har att göra med religionsfrihet kontra gay-rättigheter, och om de problem ett drastiskt avskaffande av DADT kan komma att få för en militär som med stor sannolikhet kommer att dras in i långa domstolsprocesser om lagen avskaffas snabbt. Något militären - som för närvarande befinner sig i ett fullskaligt krig - har föga tid för. Hennes tal tog dock inte upp några sådana argument och hon försökte inte ens för en sekund förklara varför senatorer som John McCain vill bevara DADT.

De med mer genomtänkta åsikter kring ämnet som också förespråkar avskaffande av DADT är te x John McCains dotter Meghan McCain, som till skillnad från Lady Gaga har stor förståelse inte bara för gay-rörelsen utan också för militären.

Läs även följande artikel i Los Angeles Times.

Se även tidigare inlägg:

Lady Gagas budskap till John McCain om DADT 20100918

Inga kommentarer: